Tweede ronde Franse Presidentsverkiezingen gaat tussen Macron en Le Pen

Tweede ronde Franse Presidentsverkiezingen gaat tussen Macron en Le Pen

President Macron tijdens de presidentiële verkiezingen. Foto: Shutterstock: door Frederic Legrand - COMEO

Vorige week voorspelde peilingen al dat de tweede ronde zal gaan tussen Emmanuel Macron en Marine Le Pen. Gisteren kreeg de zittend president 28,5 procent van de stemmen en Marine Le Pen zo’n 24 procent van de stemmen. Geen van beiden heeft dus 51% van de stemmen weten te bemachtigen en daarom is er een tweede ronde nodig.

?s=20&t=6Mn2LYLuQjr0-jLudCzKPw

Macron heeft de eerste ronde gewonnen maar is Le Pen dan ook kansloos in de tweede ronde? Nee omdat er een schifting heeft plaatsgevonden in het aantal kandidaten. Alleen de twee hoogst scorende kandidaten gaan door naar de tweede ronde.

De verwachting is dat Le Pen flink kan inlopen omdat zij heel duidelijk is over immigratie. Veel linkse Fransen vinden dit ook een belangrijk onderwerp en vinden Macron economisch te rechts. Deze Fransen kan Le Pen aan zich binden. Le Pen heeft er al een lange campagne op zitten waarin ze van koopkracht haar speerpunt heeft gemaakt heeft haar tot een serieuzere presidentskandidaat gemaakt dan in 2017. Hierdoor kan zij meer stemmers vanuit het midden bereiken om op haar te stemmen. Zemmour heeft de tweede ronde niet weten te halen omdat hij maar 7% van de stemmen kreeg. De verwachting is dat de aanhang van Éric Zemmour in de tweede ronde voor Le Pen kiest. De anti-immigratie standpunten van Zemmour waren te radicaal en ook zijn standpunt over de Russische invasie in Oekraïne heeft hem de kop gekost. Zemmour wilde geen Oekraïense vluchtelingen op nemen en kreeg een uitspraak uit het verleden dat hij ’snakte naar een Franse Poetin’ naar zijn hoofd geslingerd door zijn politieke opponenten. Laat dit een les zijn voor Thierry Baudet (FVD) wees niet te pro-Rusland.

De twee ronde vindt plaats op zondag 24 april. Het kan een mooie strijd worden wie er een plek veroverd in het Élysée.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties