Uh, oh! Poetin speelt hoog spel: 'Wij accepteren alleen nog gas-geld in roebels van onvriendelijke staten'

Uh, oh! Poetin speelt hoog spel: 'Wij accepteren alleen nog gas-geld in roebels van onvriendelijke staten'

Dimitrije Ostojic / Shutterstock

De Russische president Vladimir Poetin heeft aangekondigd dat Rusland alleen nog maar betalingen gaat accepteren in roebels van wat hij "onvriendelijke landen" noemt. Het gaat daarbij natuurlijk om de (Westerse) landen die Oekraïne steunen en harde sancties hebben afgekondigd tegen Moskou.

Tot nu toe accepteerde Rusland natuurlijk betalingen in buitenlandse valuta (hallo, meneer de US Dollar!). Maar daar komt heel binnenkort een einde aan. Want hoewel Rusland de contracten zal naleven die het gesloten heeft met Westerse landen wil Poetin overgaan op betalingen in roebels. Dit om er zeker van te zijn dat de Russische economie niet nog harder gestraft kan worden.

"We gaan in transitie naar een systeem waarin vijandige landen ons in roebels moeten betalen voor gas en andersoortige fossiele brandstoffen," aldus Poetin. "Natuurlijk gaat Rusland door met het leveren van gas en zal zij de gemaakte verplichtingen en afgesproken prijzen naleven. Dit in tegenstelling tot sommige andere landen. Wij vinden onze reputatie als betrouwbare leverancier en partner namelijk wél belangrijk, dit in tegenstelling tot sommige anderen."

"Dit gaat alleen over de valuta waarin we betaald willen worden," ging hij verder. En die valuta wordt dus de eigen roebel.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties