29305220873 dbeaf17b2f c

Video! Schrijver Salman Rushdie, over wie een fatwa is uitgesproken, neergestoken op podium in New York

Buitenlandaug 12 2022, 18:15
De Brits-Indiase romanschrijver Salman Rushdie (75) is neergestoken vlak voor een lezing die hij zou geven in het noorden van de staat New York. Ooggetuigen melden dat hij op het podium van het Chautauqua-instituut wordt behandeld.
Over de dader is nog niets bekend, maar hij is wel aangehouden. Maar alle ogen zijn natuurlijk gericht op het extremistische deel van de islamitische gemeenschap, aangezien er eind jaren '80 door de toenmalige Iraanse geestelijk leider ayatollah Ruhollah Khomeini een religieus doodvonnis (fatwa) tegen hem uit werd gesproken.
Rushdie zou namelijk de profeet Mohammed hebben beledigd met zijn roman De Duivelsverzen en dan weet je wel hoe laat het is. Iedereen die zich ook maar enigszins argwanend opstelde tegenover de (radicale) islam, hoefde alleen maar naar de situatie rondom Rushdie te wijzen. Het is dan ook niet zo gek dat PVV-leider Geert Wilders direct reageert op Twitter:
Rushdie heeft jaren onder moeten duiken en stond ook in de jaren erna onder constante Britse politiebescherming. En in 2020 bleek dat nog steeds nodig, want Iraanse staatsmedia loofde toen een bedrag uit van meer dan een half miljoen euro aan degene die de daad bij het woord zou voegen (via het AD). Dat bedrag is uiteindelijk zelfs opgelopen tot 2 miljoen euro. Het is dan ook niet zo gek dat praktisch iedereen in de veronderstelling is dat de dader uit die hoek moet komen.

Salman Rushdie was just stabbed - there’s been a fatwa on him from the Ayatollah of Iran since 1989. Comes right after the arrest of someone Iran paid $300k to kill John Bolton and the threats to Masih Alinejad in Brooklyn. I’m going to say it’s not a coincidence.

4.1K
Reply
Waar de man ook heenging, overal dreigde gevaar. Veiligheidsbeambten hadden dan ook liever dat hij gewoon op zijn onderduikadres bleef. Het is dan ook onbegrijpelijk dat er nog steeds mensen zijn die beweren dat slechts een 'héél klein percentage' van de moslims een gevaar vormt, alsof de reden tot zorg of argwaan dan maar ongegrond of disproportioneel zou zijn. Dat kleine percentage radicale moslims heeft al zeker bijna veertig jaar zo'n enorme invloed op het leven van Rushdie! Maar ja, dat is een ongemakkelijke waarheid die nu (waarschijnlijk) weer eens wordt bevestigd...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten