Video! Schrijver Salman Rushdie, over wie een fatwa is uitgesproken, neergestoken op podium in New York

Video! Schrijver Salman Rushdie, over wie een fatwa is uitgesproken, neergestoken op podium in New York

De Brits-Indiase romanschrijver Salman Rushdie (75) is neergestoken vlak voor een lezing die hij zou geven in het noorden van de staat New York. Ooggetuigen melden dat hij op het podium van het Chautauqua-instituut wordt behandeld.

Over de dader is nog niets bekend, maar hij is wel aangehouden. Maar alle ogen zijn natuurlijk gericht op het extremistische deel van de islamitische gemeenschap, aangezien er eind jaren '80 door de toenmalige Iraanse geestelijk leider ayatollah Ruhollah Khomeini een religieus doodvonnis (fatwa) tegen hem uit werd gesproken.

Rushdie zou namelijk de profeet Mohammed hebben beledigd met zijn roman De Duivelsverzen en dan weet je wel hoe laat het is. Iedereen die zich ook maar enigszins argwanend opstelde tegenover de (radicale) islam, hoefde alleen maar naar de situatie rondom Rushdie te wijzen. Het is dan ook niet zo gek dat PVV-leider Geert Wilders direct reageert op Twitter:

Rushdie heeft jaren onder moeten duiken en stond ook in de jaren erna onder constante Britse politiebescherming. En in 2020 bleek dat nog steeds nodig, want Iraanse staatsmedia loofde toen een bedrag uit van meer dan een half miljoen euro aan degene die de daad bij het woord zou voegen (via het AD). Dat bedrag is uiteindelijk zelfs opgelopen tot 2 miljoen euro. Het is dan ook niet zo gek dat praktisch iedereen in de veronderstelling is dat de dader uit die hoek moet komen.

Waar de man ook heenging, overal dreigde gevaar. Veiligheidsbeambten hadden dan ook liever dat hij gewoon op zijn onderduikadres bleef. Het is dan ook onbegrijpelijk dat er nog steeds mensen zijn die beweren dat slechts een 'héél klein percentage' van de moslims een gevaar vormt, alsof de reden tot zorg of argwaan dan maar ongegrond of disproportioneel zou zijn. Dat kleine percentage radicale moslims heeft al zeker bijna veertig jaar zo'n enorme invloed op het leven van Rushdie! Maar ja, dat is een ongemakkelijke waarheid die nu (waarschijnlijk) weer eens wordt bevestigd...

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
Salman Rushdie New York Fatwa

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties