16389706657 dbddac91b2 c

Vakbonden hebben maling aan dreigement NS: 'Er komen acties, stakingen zijn niet uitgesloten'

Binnenlandaug 12 2022, 18:00
Het door de spoorvakbonden gestelde ultimatum is verstreken en de Nationale Spoorwegen (NS) is onvoldoende ingegaan op de eisen van de bonden met het oog op een nieuwe cao. "Gevolg is dat komende week acties voorbereid worden waarbij stakingen niet zijn uitgesloten", aldus vakbond CNV.
Eerder vandaag kwam het bericht naar buiten dat de NS dreigde met een kort geding als de vakbonden over zouden gaan tot acties en stakingen, als gevolg van het vastgelopen cao-overleg. Dergelijke acties zouden 'kwetsbare reizigers' hard raken en de eisen van de vakbonden waren onrealistisch, betoogde de NS. Door de coronacrisis zou het bedrijf namelijk financieel in zwaar weer zitten en dan kan er niet zomaar een loonsverhoging van effectief 20 procent bij.
Vakbonden durven de strijd met de NS wel aan en hebben direct na hun ultimatum acties aangekondigd. In reactie op het argument van de NS zei FNV-onderhandelaar Henri Janssen onlangs (via de NOS): "Onze leden beseffen heel goed dat ze met de acties de reizigers zullen raken. Dat is spijtig, maar de overlast is onvermijdelijk en uiteindelijk ook in het belang van de reizigers."
Nu gaat het dus spannend worden, want als de vakbonden de acties doorzetten dan stapt de NS naar de rechter om een verbod te eisen. Krijgt de NS gelijk van de rechter, dan kan het bedrijf eigenlijk gewoon misbruik maken van het feit dat er veel mensen afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. Vakbonden zouden dan niet (of niet te hard) mogen staken, omdat het een te verstorend effect heeft voor die mensen.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Maar geeft de rechter de vakbonden gelijk, dan kan het zomaar zijn dat het Nederlandse treinverkeer grotendeels wordt platgelegd. En de vakbonden hebben al eerder aangegeven dat juist op een moment te willen doen dat ook veel mensen er last van zullen hebben, want anders heeft het natuurlijk weinig zin om te gaan staken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten