shutterstock 1703585581

Bijna jaar na machtsovername Taliban vliegen nog steeds Afghanen over naar Nederland

Buitenlandaug 12 2022, 17:00
Bijna een jaar na de machtsovername door de Taliban in Afghanistan, vliegen er nog steeds Afghanen vanuit Pakistan over naar Nederland. Het gaat deze keer om een groep van 184 mensen, die niet allemaal geldige reisdocumenten bij zich hadden.
Het is natuurlijk hartstikke mooi voor die Afghaanse vluchtelingen dat ze alsnog naar Nederland kunnen komen (via de NOS). Maar mijn god, wat een schande voor Nederland dat dit bijna een jaar later pas gebeurt!
De situatie in Afghanistan gaf een kijkje in de 'ziel' van de Nederlandse overheid en ons kabinet. Net zoals bij de coronacrisis, en inmiddels eigenlijk iedere crisis, is ons kabinet helemaal nergens op voorbereid. Alles moet volgens rekenmodelletjes, regels en vaste procedures, of de realiteit daar nou op aansluit of niet.
Zo ging het ook in Afghanistan. Men wist van de risico's en deed niets, want 'het is onzeker waar het heen gaat'. Toen toch echt overduidelijk werd waar de situatie met de Taliban heenging, was men totaal radeloos. Snel nog wat op touw zetten was bijna onmogelijk (want regels en procedures). En de mensen die gered konden worden, hadden natuurlijk wel de juiste papieren nodig. Maar mensen die op stel en sprong moeten vluchten voor hun leven hebben niet altijd tijd om de juiste papieren en correcte aanvragen te doen. 'Nou, dikke pech dan, want we hebben ons wel aan internationale afspraken te houden', zeggen types als toenmalig minister voor Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag dan!
Pakistan, of all places, begreep de situatie duidelijk beter en heeft chartervluchten gefaciliteerd voor Afghaanse vluchtelingen, geldige reisdocumenten of niet. Vanuit humanitair oogpunt dus een dikke plus voor Pakistan (wie had gedacht ooit zo'n zin te lezen?!). Nederland maakt daar dan weer gretig gebruik van en doet nu net alsof het nog druk bezig is met het terughalen van Afghanen.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
De realiteit is gewoon dat de Nederlandse overheid en ons kabinet alleen maar in de 'bureaucratie-modus' kunnen staan en helemaal niets willen riskeren, ondanks de gemaakte beloften naar die Afghaanse vluchtelingen. Als Pakistan die mensen niet had binnengelaten dan waren ze gewoon overgeleverd aan de Taliban en had ons kabinet gezegd dat ze hebben gedaan wat ze konden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten