Al Qaeda-leider Ayman al-Zawahiri uitgeschakeld terwijl hij zich verstopte... bij de Taliban in Kabul

Al Qaeda-leider Ayman al-Zawahiri uitgeschakeld terwijl hij zich verstopte... bij de Taliban in Kabul

Toen de Taliban vorig jaar terug aan de macht kwamen zeiden Sigrid Kaag en andere bewindspersonen in het Westen dat het allemaal heus prima zou uitpakken. De Taliban was zo slecht nog niet en ze zijn hartstikke veranderd. Nou, dat blijkt toch wat anders in elkaar te zitten. Vandaag is namelijk bekend geworden dat Al Qaeda-leider Ayman Al-Zawahiri al jarenlang verstopt zat in Afghanistan... bij Taliban-leiders.

De afgelopen jaren hebben Amerikanen hoegenaamd druk gezocht naar Ayman al-Zawahiri, de Egyptenaar die leider van Al Qaeda werd toen zijn grote vriend Osama Bin Laden naar het hiernamaals werd geschoten. Waar zat hij toch? Net als Bin Laden in Pakistan? Of was hij verkast naar een Afrikaans land? Of misschien toch in Egypte?

Nou nee. Hij zat al die tijd in Afghanistan, waar hij nu uit de weg is geruimd door een Amerikaanse drone. Dat gebeurde toen hij op het balkon stond van zijn 'safe house' in Kabul, de Afghaanse hoofdstad waar hij woonde sinds de Taliban de macht weer in handen kregen. Voordien hield hij zich schuil in de provincie Helmand, waar de Taliban hem ook hielpen.

Wat dit natuurlijk bewijst is dat al die militaire avonturen in het Midden-Oosten totaal geen zin hebben. Tenminste, niet als het grote doel is om 'de Radicale Islam' aan te pakken. Als het je om olie gaat heeft het misschien meer nut, hoewel dat natuurlijk totaal immoreel is en - belangrijker - lange termijn problemen veroorzaakt waardoor je over jaren later alsnog zwaar in de problemen komt omdat je volkswoede aanwakkert en dus voor voor meer terrorisme zorgt.

De Taliban is en blijft een radicale organisatie. Dat gaat niet veranderen. Dat staat aan de basis van de organisatie zelf. De groep zal dus altijd mensen als Al-Zawahiri verbergen. En die mensen zullen altijd op zoek gaan naar gebieden waar groepen als de Taliban het voor het zeggen hebben. Punt.

Dat is vervelend, maar het wordt nooit anders. En wat ook niet anders wordt is dat de ménsen in die landen organisaties als Al Qaeda en de Taliban zullen blijven steunen, en er natuurlijk gewoon deel van uitmaken. Dit is hun cultuur. Ook dat verander je niet zomaar - zeker niet met gewapende conflicten op grote schaal.

Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!

Natuurlijk is het prima dat al-Zawahiri niet meer onder de levenden is. De man verdient niet beter. Alleen denk ik dat ook dit strategisch weinig echte nut heeft, omdat ... hij gewoon vervangen wordt, waarna Al Qaeda doorgaat als vanouds.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties