shutterstock 2027614916

Nederland laat Afghaanse tolken keihard vallen: 'Geen evacuatie zonder paspoort, blijf veilig!'

Buitenlandokt 29 2021, 16:00
Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat aan Afghaanse tolken en hulpverleners weten dat evacuaties zonder paspoort niet mogelijk zijn. Maandenlang werd tegenover de tolken beweerd dat er alles aan zou worden gedaan om de paspoortenkwestie op te lossen. Nu is alles er aan gedaan: het kan niet!
De Nederlandse overheid slaat echt een pleefiguur, door zich achter regeltjes te verschuilen. Want ja, zo'n crisis past nou eenmaal niet binnen de vaste regels en procedures, dus helaas kan de Nederlandse overheid dan niet zo veel. Afghaanse tolken en hulpverleners konden hoog en laag springen wat ze wilden, maar zonder paspoort is het einde verhaal, meldt Het Parool.
Heel erg jammer dat zij nu gevaar lopen, maar 'gelukkig' is het wel allemaal volgens protocol verlopen. De Taliban laat namelijk geen Afghaanse tolken zonder paspoort door, net als Qatar en Pakistan. En dan zijn de mogelijkheden op!
Voor de Nederlandse overheid is het dus prima dat je oorlogsslachtoffer bent (of dreigt te worden) en daarom op de vlucht slaat, maar dan moet je alleen wel je papieren op orde hebben. De 'vluchtelingen' die zonder papieren de Middellandse Zee oversteken worden gewoon geholpen. De mensen die tijdig aankloppen bij de Nederlandse ambassade in Afghanistan vanwege een aankomende dreiging, hebben pech.
Welke toekomstige informant wil nu nog met Nederland samenwerken? Je weet dat de kans aanzienlijk is dat, als het erop aankomt, ze je keihard zullen laten vallen. 'Bedankt voor al je harde werk, met gevaar voor eigen leven, blijf veilig hè!'
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
En het is absoluut niet zo dat het wenselijk is dat er nóg meer vluchtelingen deze kant uitkomen. Maar het gaat hier wel om mensen die zich in hebben gezet voor de Nederlandse missie in Afghanistan. Juist ook omdat hen de worst is voorgehouden dat ze met hun families zouden kunnen vluchten naar Nederland als de situatie zou verslechteren. Werkelijk een walgelijke gang van zaken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten