Europese Unie gaat Afghanistan redden van de ondergang, wil 1 miljard euro overmaken

‘We moeten er alles aan doen om een gigantische humanitaire en sociaal-economische ramp in Afghanistan te voorkomen’, zegt President van de Europese Commissie Ursula von der Leyen in een persbericht. Maar als de Taliban in Afghanistan op nóg meer steun wil rekenen van de Europese Unie, dan zullen ze aan een aantal voorwaarden moeten voldoen.

De Europese Unie voert weer zwakkelingenbeleid in Afghanistan. Ze hebben samen met de Verenigde Staten de oorlog in Afghanistan verloren en menen zichzelf moreel verplicht om de boel daar te redden. En daar zou nog wat voor te zeggen zijn als de NAVO daar alles had platgebombardeerd, maar er zijn al heel wat humanitaire- en veiligheidsmissies voltrokken in de afgelopen twintig jaar. Daar kan het dus niet aan liggen.

Het lijkt er, afgaande op het bericht van Reuters, dus meer om te gaan dat de Europese Unie de Afghaanse bevolking wil redden van het beleid dat de Taliban gaat voeren. En je kunt er donder op zeggen dat de Taliban niet mee zal gaan in de eisen die de EU stelt voor lange termijn steun.

Maar waarschijnlijk is het doel om te voorkomen dat er nog meer Afghanen deze kant uitkomen. Het is echter maar de vraag of dat met wat geld op te lossen valt. Je kunt die mensen namelijk wel basisvoorzieningen geven, maar als je nog steeds te maken hebt met een Taliban die handen af loopt te hakken als iemand van diefstal wordt beschuldigd, dan is dat nog steeds een reden om te vluchten.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

De Europese Unie gooit dus eigenlijk gewoon geld weg naar Afghanistan en meent, in alle naïviteit, dat de Taliban wel om te kopen valt. Die zien waarschijnlijk eerder een kans om van alles te beloven en het geld aan te nemen. En vervolgens mogen wij vanuit een mensenrechtenorganisatie of de Europese Unie horen dat de situatie niet of nauwelijks verbeterd is. Dat is namelijk een beetje het niveau van hoe de Europese Unie buitenlandse politiek bedrijft.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. vlekkenoplosser

  1.000.000.000 overmaken naar terroristen

  NEXIT AUB , mijn belastinggeld hoort niet bij terroristen en radicale moslims !

  10.000.000.000 betaalt Nederland jaarlijks aan deze poppenkast
  200.000.000 euris ELKE WEEK

  1. hans-e-pans

   Het is nog steeds heel gemakkelijk om geld van anderen onbelemmerd uit te geven.

 2. Joko

  De E.U. lert het nooit. Zwakke gutmensch-mentaliteit maakt alles kapot.

 3. HD

  Ziek

 4. leukeditter

  arme mensen he jongens die woestijnratjes…rustaaaaaagh

 5. Wally

  Maar dan wel te betalen door wokies en gumrnschen graag. Ik financier liever niet mn eigen ondergang. Dank u.

 6. Bolkestein

  Wij hebben toch onze handen van Afghanistan afgehouden en geen interventionisme meer? Dus kappen met die regeringshulp aan de Taliban.

 7. Winfrida

  Waar moet dat toch heen met die hele EU? Geld overmaken naar wie? Dat komt nooit goed terecht. Ik doe niet mee aan oorlog voeren!

 8. Word lid

  Alsof het niets is is en raad eens wie hiervoor gaan betalen?

 9. AS210854

  Kunnen al die Afghanen weer terug, als de EU zoveel geld aan een land geeft, zal het er zeker veilig zijn.

  1. Word lid

   Zeker maar hoe groot zou die kans zijn denk je…?

 10. Loes

  Ja daar gaan we weer 1 miljard overmaken naar terroristen je moet ze daar aan het vreten houden en hier ook,waarom niet dat miljard hier gebruiken?onze mensen lopen bij de voedselbank,onze boodschappen worden duurder,onze energierekening gaat de lucht in,etc etc,terroristen financieren dat wordt het gewone normaal,

 11. RvdBe

  De aloude linkse manier van probleemoplossing: stamp er geld (van een ander) in, draai om en loop weg, je hebt immers het probleem opgelost.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.