Taliban daagt Afghaanse tolken voor de rechter: ‘Verschijn je niet, dan straffen we je familie!’

Dat waar iedereen al voor vreesde lijkt nu realiteit te zijn geworden. Verschillende Afghaanse tolken die achter zijn gebleven in Afghanistan, hebben van de Taliban een brief gekregen. Ze worden voor de rechter gedaagd. Komen ze niet opdagen, dan gaan ze achter hun familie aan.

Van een gematigde Taliban is geen sprake. Betrouwbaar zijn ze evenmin. Nu de Taliban de macht in handen heeft en de ogen van de wereld weer op andere zaken zijn gericht, is de jacht begonnen. Afghanistan moet kennelijk gezuiverd worden van westerse invloeden en dus ook van ‘verraders’ die met de vijand hebben samengewerkt.

Het is nog onduidelijk of de brieven die volgens de NOS aan de ondergedoken Afghaanse tolken zijn gericht ook daadwerkelijk van de Taliban afkomstig zijn. Maar dat maakt de situatie niet minder schrijnend. Het kan namelijk net zo goed zijn dat een paar fanatiekelingen op eigen houtje jacht proberen te maken op vermeende collaborateurs, maar zeggen dat in naam van de Taliban te doen.

Duidelijk is in ieder geval dat een groot aantal mensen gevaar loopt en het net zich om hen heen sluit. Nederland kan niet zelfstandig die Afghaanse tolken wegkrijgen en hulp vanuit andere landen is er ook niet (voldoende).

De blunder van Sigrid Kaag, Ank Bijleveld, Ankie Broekers-Knol en Mark Rutte krijgt dus zeer waarschijnlijk nog een bloederig staartje. Iets wat gewoon voorkomen had kunnen worden en nu nog eens extra wordt bemoeilijkt door het trage formatieproces. En het feit dat de Taliban ook achter familie van de tolken aan lijkt te gaan, maakt het nóg ingewikkelder. Mocht de Nederlandse overheid opnieuw pogingen doen om mensen te evacueren, dan móéten die familieleden ook mee.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het lijkt dus een dramatische afloop te gaan worden voor de achtergebleven tolken in Afghanistan, want ze redden is nu waarschijnlijk te moeilijk. Echt verschrikkelijk.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. vlekkenoplosser

  gaat goed in Afghanistan , niets aan de hand volgens links , ze moeten even wennen aan de vrijheid zegt links. Onder tussen loopt Europa vol met deze geradicaliseerde imbicielen !

  minder , minder , minder !

 2. Monty

  Van een gematigde Taliban is geen sprake. Betrouwbaar zijn ze evenmin”’.

  Toch dacht Trump in al zijn wijsheid dat er met de Taliban wel te onderhanden viel.

  1. Fouwels

   Van een imbeciel mag je zo’n antwoord verwachten.

   1. Emma Louise

    Trump is geen imbeciel. Wel is hij in de Afghanistan-Taliban casus goedgelovig geweest.

    1. M. Brandenburg

     De islam en betrouwbaar wie verzint dat je weet vooraf dat elke overeenkomst die je sluit met onze vrienden die de islamitische ideologie aanhangen aan de kant word geschoven wanneer hen dat uitkomt. En wanneer het de islam betreft is dat elke keer wanneer men hun macht willen uitbreiden en opleggen. Zoals een periode van vrede voor onze islamistische vrienden enkel data is om op krachten te komen te hergroeperen en voor te bereiden op de volgende poging tot verspreiden van de ideologie met het zwaard. Dit word enkel de kop ingedrukt door eens in de zoveel tijd ongenadig hard terug te slaan, exact zoals de geschiedenis keer op keer heeft aangetoond. Tolereren en wegkijken ook door de geschiedenis aangetoond is hoe de islam zich verspreid. Het probleem tegenwoordig is dat terugslaan gebeurd onder leiding van politici en ambtenaren daar waar dit dient te gebeuren door de militaire top die de politici enkel op de hoogte brengen van hun voortgang. Sinds Vietnam is de leiding in handen van politici met alle desastreuze uitkomsten die we gewend zijn. Oorlog is vies en smerig en je kan enkel winnen wanneer je dat doet wat nodig is om te winnen. Dus niet aanvallen om te verkreupelen maar om volledig weg te vangen. Helemaal wanneer je tegen een tegenstander vecht die wil sterven voor zijn ideaal maar niet om hun vrouw en kinderen te beschermen. In zo een geval moet je er van af omdat ze geen donder geve. Om hun gezien en voortbestaan van hun genen. Dat soort mensen wil niet in vrede leven dat zijn figuren die alles doen om de ideologie in stand te houden, daar moet je dus desnoods met harde hand vanaf.

     We zien het al onder de zogenaamde vluchtelingen, er zijn zo goed als geen vrouwen en kinderen, wat inhoud dat het niet gaat om vluchtelingen maar om een invasie. Immers vrouwen en kinderen eerst geldt voor een ieder die gericht is op familie en voortbestaan van de samenleving. Die die iets ander belangrijker vinden geven geen donder om de vrouwen en kinderen wat zich vertaald in het willen sterven voor hun ideologie en het zogenaamd vluchten zonder vrouw en kinderen.

    2. vlekkenoplosser

     de strónt vlé®k is wel een imbeciel !!

  2. RvdBe

   Het is een vrijwillige keuze om niet voor de rechter te verschijnen.

 3. usb3.0

  Ja dat krijg je als je als Nederland er echt alles aan doet om deze mensen hier naartoe te halen en dan lekker naïef denken dat de islam taliban ok is

  1. Fouwels

   Het zal Rutte een biet zijn, inderdaad. Het schijnt dat de schlemiel ze graag in zijn huis opneemt.

  2. Fouwels

   Als hij nog ruimte heeft tenminste, want hij is vorig jaar verhuisd.

 4. LifeBuddy

  HaHaHaHa, we sturen ff een heks op de bezem er naar toe en die zal dat wel regelen. ”Van de wal in de sloot.” Hier zit de taliban al in de 2e kamer, dus in [nedere]land zullen spoedig ook brieven van de taliban op de mat vallen.

 5. Monty

  ”want ze redden is nu waarschijnlijk te moeilijk. Echt verschrikkelijk.”

  Echt?
  Ik denk dat het grootste gedeelte van dit blog een extra biertje hierop zullen drinken.

  Die zitten echt niet te wachten op deze tolken en hun familie.
  Die hebben meer problemen met hun eigen vrijheid en veiligheid in ons land.

  1. usb3.0

   Klopt en meningloze monty neemt geen standpunt in, de ruggengraatloze monty is een loner

   1. Monty

    Dus hulde aan Rutte en Kaag dat ze zo laat gehandeld hebben.

    1. usb3.0

     Nee domoor, maar dat weet monty zelf ook wel, heel bewust

 6. KippiX

  Dus kunnen wij een reddingsoperatie van Kaag verwachten waarmee er nog meer ‘familieleden’ hier kunnen worden opgevangen?
  Iets zegt mij dat de Taliban wel bereidwillig is mee te werken. Maar dan op het gebied van immigratie… Ook dit zaakje stinkt!

 7. kees cup

  De locals daar die voor ‘ons’ gewerkt hebben, hadden allang gered moeten worden, deze kwestie speelt al jaaaaren.
  Punt is wel dat dit er onmogelijk nu plotseling tienduizenden (de eitjes bakkers ?) kunnen zijn.

  “Wij” hebben daar de taliban plm 20 jaar lang een beetje op een afstand kunnen houden.
  Er zijn zelfs zoiets als verkiezingen geweest.
  De Afghanen hebben echt wel de gelegenheid gehad om te proberen er iets van te maken.
  Deze gelegenheid hebben ze 20 jaar lang kunnen benutten. NIET GEDAAN DUS !
  De gevolgen zien we nu.
  Dit volk krijgt nu precies het regime dat ze verdient.

  Probeer de mensen die ons hielpen alsnog te redden.

  Voor de overige Afghanen de grenzen pot-en-potdicht houden graag!!

 8. Arbeider65

  Ok. Mooi. Next.

 9. 56RdK

  Waarom naar Nederland halen met familie en al? Omdat ze wat span- en handdiensten hebben verricht? Kappen met die deuggedachten.
  Ten eerste is hier geen plek meer, zelfs voor onze eigen volk niet, ten tweede kan men toch of had men toch kunnen uitwijken naar andere islamitische buurlanden, vol met soortgelijke cultuur e.d. Ze hebben zélf tijd genoeg gehad, maar neen, per sé naar Nederland hé, naar de eensgezinswoning en levenslange uitkeringen e.d. Neen dus!
  Nederland is overvol, en al veelst te vol met islamvolk.

  Zelfs dat IS-gajes wordt al hierheen gehaald met hun addergebroed, krijgen we nog vele, vele onbeschrijfelijke ellende van en mee. Maar ja, er is voldaan een de Nederlandse rechtspraak, hé. Dat er straks doden vallen onder het oorspronkelijke Nederlandse volk. so be it …

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.