NS

Volgende grote staking 'lijkt onafwendbaar': spoorbonden wijzen cao-bod NS af

Politiekaug 01 2022, 16:00
Meer dan 90 procent van de vakbonden FNV Spoor en VVMC, en driekwart van de CNV-leden, hebben cao-voorstellen van de NS vandaag definitief afgewezen. Acties en stakingen op het hoofdspoor 'lijken onafwendbaar' geworden, melden vakbonden FNV Spoor en VVMC.
De vakbeweging eist prijscompensatie vanwege de hoge inflatie en een verbetering van de koopkracht via een fikse loonsverhoging. De NS kwam met twee voorstellen. De eerste is een loonbod van 8 procent over een periode van tweeënhalf jaar. De tweede is een cao met een looptijd van één jaar en een loonbod van 4,5 procent. Alle genoemde vakbonden hebben beide voorstellen met een overweldigende meerderheid verworpen.
De NS lijkt ook niets te willen doen aan het feit dat ze de vacatures niet ingevuld krijgen. Volgens de vakbonden zou het een logische zet zijn om de jeugdloonschalen uit de cao te halen, maar de NS wil daar niets van weten. Volgens FNV-onderhandelaar Henri Janssen zouden jongeren nog beter bij de McDonald's kunnen gaan werken, omdat het salaris daar beter is (via het AD).
De NS zegt wel in gesprek te willen blijven en te willen onderhandelen, maar hun voorstellen lijken helemaal nergens op. Als dat niet snel verbetert, en daar lijkt het niet op, dan zullen de vakbonden overgaan tot actie. En die vakbonden zijn niet zo dom om dat op het (voor de NS) meest rustige moment te gaan doen. Waarschijnlijk worden er voor september acties en stakingen aangekondigd, omdat dit één van de drukste maanden op het spoor is.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Nederland begint vast te lopen omdat de overheid (het kabinet en in dit geval de NS, wat volledig in handen van de staat is) het vertikt om wat aan de koopkracht te doen. Het kabinet zegt niets te kunnen doen, terwijl er wel miljarden beschikbaar zijn voor klimaat- en stikstofonzin. En áls ze een keer wat willen doen, dan weigert het systeem en gebeurt er nog niks. Ja, dan krijg je dit soort acties en hebben de burgers er weer last van.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten