asielzoekers

Door Rijk gesubsidieerd Vluchtelingenwerk spant kort geding aan tegen staat om asielopvang

Politiekaug 01 2022, 15:00
Hulporganisatie Vluchtelingenwerk Nederland spant een kort geding aan tegen de staat om ervoor te zorgen dat de asielopvang aan de minimale eisen gaat voldoen. Het doel is om vaart te zetten achter de geplande wetswijziging waarmee gemeenten kunnen worden verplicht mee te werken aan de asielopvang.
Deze stunt van Vluchtelingenwerk Nederland heeft wel wat weg van de Urgenda-zaak over het terugdringen van de CO2-uitstoot. De overheid subsidieert dergelijke clubs en als het kabinet niet snel genoeg doet wat is beloofd, dan klagen diezelfde clubs de staat aan.
Vluchtelingenwerk Nederland heeft ergens natuurlijk wel een punt. De overheid heeft zich te houden aan de afspraken die zijn gemaakt, in dit geval rondom mensenrechten (via de NOS). Het probleem zit hem in het feit dat dit kabinet vooral bezig is met het ontwijken van verantwoordelijkheid en het laten escaleren van de problematiek. Het probleem wordt vervolgens nóg groter doordat zo'n hulporganisatie naar de rechter stapt en af wil dwingen dat de eerder genoemde wetswijziging wordt omgetoverd tot een spoedwet.
De 'oplossing' wordt dan zoveel mogelijk opvangplekken realiseren, terwijl de asielinstroom belachelijk hoog blijft. Als de rechter de hulporganisatie gelijk geeft dan schuift het kabinet de verantwoordelijkheid voor dit beleid natuurlijk super makkelijk af op de rechterlijke uitspraak en de hulporganisatie. 'Het is niet anders, wij hebben ons aan de rechterlijke uitspraak te houden', zegt Rutte dan.
De burger wordt hoe dan ook geconfronteerd met hoge kosten. Of door de (langdurige) opvang van steeds meer asielzoekers, die natuurlijk allemaal een procedure moeten doorlopen. Of doordat de staat (wéér) een dwangsom wordt opgelegd omdat ze het vertikken snel genoeg iets aan de situatie te doen. En het meest idiote is nog dat deze verdere escalatie van de situatie is bekostigd met belastinggeld.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Dit had jaren geleden al voorkomen kunnen worden door een asielstop in te lassen, maar dat zou de PVV/FVD in de kaart spelen, dus dat is eng. Het had óók nog voorkomen kunnen worden door de enorme geldpotten voor het klimaat en stikstof aan te wenden, maar dit kabinet heeft de prioriteiten niet op orde. Binnen een half jaar zullen we wel zien hoe lang de situatie houdbaar blijft. Maar reken maar dat er een tijdslimiet aan zit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten