asielzoekers

Hulporganisaties willen vaart achter wet om gemeenten te verplichten tot opvang asielzoekers

Politiekjul 26 2022, 14:52
Unicef, VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, het Nederlandse Rode Kruis en Vluchtelingenwerk, eisen dat premier Rutte regie neemt in de asielcrisis. Zij willen dat de premier met spoed de voorgenomen wet waarmee gemeenten verplicht kunnen worden opvanglocaties beschikbaar te stellen, invoert.
Hoewel de hulporganisaties de verkeerde oplossing bepleiten, hebben ze wel een punt als ze zeggen: "Nederland laat toe dat kwetsbare mensen en kinderen in mensonterende omstandigheden moeten verblijven. Ons land laat toe dat gevluchte kinderen nog meer beschadigd raken." Of je nou voor of tegen de komst van asielzoekers bent, dit is gewoon een feit.
Het is alleen jammer dat ook deze organisaties in de veronderstelling zijn dat het verplichten van gemeenten tot het opvangen van asielzoekers uitkomst gaat bieden. Het klinkt allemaal wel leuk en aardig dat de asielzoekers dan een dak boven hun hoofd hebben, maar daarmee zijn de problemen bij lange na niet opgelost.
De hulporganisaties schrijven dat er een 'onterecht beeld bestaat dat het niet mogelijk zou zijn om deze opvangcrisis op te lossen' en verwijzen in hun brief (via de NOS) naar de "hartverwarmende opvang voor tienduizenden Oekraïners". Het grote verschil is dat die Oekraïners praktisch direct aan het werk konden en ook snel weer terug willen.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
De asielzoekers waar het hier over gaat moeten hun asielprocedure nog afwachten en dat kost ontzettend veel tijd, mede door personeelstekort bij de IND. In de tussentijd kunnen die mensen helemaal niets, waardoor ze zich gaan vervelen. De 'opvangcrisis' is dan weliswaar opgelost, maar de asielcrisis blijft fier overeind. Hoe langer die asielprocedure duurt, hoe meer kans op 'Ter Apels' je eigenlijk creëert in iedere gemeente die asielzoekers op moet vangen. En natuurlijk wordt met geen woord gerept over het hele idee van de asielinstroom eerst eens beperken. De druk blijft onverminderd hoog, maar dat zal die hulporganisaties kennelijk ook een worst wezen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten