9758009243 604c43faf4 c

Kabinet gaat niets doen aan kansloze asielzoekers: 'Grenzen helemaal sluiten is onmogelijk'

Politiekjul 15 2022, 16:00
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Eric van der Burg (VVD) reageert op de oproep van burgemeester Bruls van Nijmegen als voorzitter van het Veiligheidsberaad. Er wordt "keihard gewerkt" om Nederland zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor kansloze asielzoekers, laat de staatssecretaris weten, maar de grenzen helemaal sluiten voor die groep is volgens hem onmogelijk.
Met andere woorden: we doen helemaal niets aan de situatie. Dit kabinet leeft volledig in de veronderstelling dat het uitkleden van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) leidt tot minder asielaanvragen. Asielzoekers zouden worden afgeschrikt door de trage procedures en de inmiddels overvolle opvanglocaties. Iedereen kan echter zien dat het tegendeel waar is: de asielzoekers blijven komen en het personeelstekort bij de IND zorgt er juist voor dat de kans groter is dat ze wél worden goedgekeurd en een asielstatus krijgen. Als kers op de taart levert het personeelstekort ze in veel gevallen ook nog flink wat geld op, omdat ze door de trage procedure dwangsommen kunnen afdwingen bij de rechter.
Burgemeester Bruls pleit nu juist voor het wegwerken van het personeelstekort bij de IND, zodat de capaciteit weer wordt vergroot. Dat scheelt misschien in het aantal dwangsommen dat kan worden opgelegd, en de screening wordt misschien ook beter, maar het fundamentele probleem blijft gewoon bestaan: Nederland zet kansloze asielzoekers niet het land uit.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Het enige wat Van der Burg nu probeert te doen is om Dublin-claimanten (asielzoekers die in een ander EU-land hun eerste aanvraag hebben gedaan) te versnellen. Ook wordt er gewerkt aan versobering van de opvang voor 'veiligelanders' die overlast veroorzaken én zal het leefgeld voor kansloze asielzoekers worden afgeschaft, meldt de NOS. Het kabinet denkt dat die groep asielzoekers hierdoor wel uit zichzelf zal vertrekken, terwijl ze binnenkort gewoon nog meer mogelijkheden tot crisisopvang zullen krijgen. Zolang dit kabinet het niet voor elkaar krijgt om kansloze asielzoekers daadwerkelijk het land uit te knikkeren, zijn dit allemaal vormen van niets doen. En met een beetje pech vergroten ze hierdoor juist het aantal overlastgevende asielzoekers!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten