shutterstock 515326441

Hotels werken niet mee aan asielwaanzin: slechts 30 (in plaats van 2500) statushouders wonen nu in hotel

Politiekjun 21 2022, 18:00
Eind maart werd besloten dat opvangorganisatie COA in totaal 2500 statushouders zou onderbrengen in de gemeenten die voor hun huisvesting moesten zorgen. Tot nu toe is er slechts plek voor 30 gevonden.
Het kabinet heeft zichzelf ervan overtuigd dat het alleen maar in kortetermijnoplossingen moet denken, 'omdat het nu crisis is'. Gemeenten en hotels gaan daar echter niet in mee, waardoor het hele plan van het COA spaak loopt.
Het COA stuit met dit plan weer op de realiteit: niemand heeft zin om statushouders op te vangen zonder dat er een langetermijnplan is opgesteld. Hotels zijn bang voor overlast en vrezen dat daardoor hun gasten weg zullen blijven, dus weigeren ze statushouders op te vangen. Voor je het weet zit je er langer dan een half jaar aan vast, omdat er natuurlijk ook onvoldoende woningen vrijkomen.
Dit falende plan van het COA laat ook zien dat de organisatie zelf de boel niet op de rit heeft. Zij hebben aangegeven te weinig personeel te hebben om alle hotels af te bellen, meldt de NOS. Om die reden heeft de opvangorganisatie nu een bureau ingehuurd dat de hotels gaat bellen. Want dáár is natuurlijk wél geld voor.
Totdat er daadwerkelijk kantoorpanden worden omgebouwd en flexwoningen op goedkope landbouwgrond worden neergezet, wordt deze 'asielcrisis' alleen maar erger. Het kabinet wil kennelijk niet horen dat Nederland op dit moment ram vol zit. En dat kan dus maar één ding betekenen: ze sorteren voor op het 'nemen van de regie'.
Ze drukken die statushouders straks bij gemeenten en hotels door de strot. De burger draait op voor de kosten en mag toe gaan kijken hoe zijn omgeving in rap tempo wordt omgebouwd tot een modern vakantiepark met snel verloederende omgebouwde kantoorpanden in de stad. Zodra die statushouders zijn geïntegreerd willen ze natuurlijk naar een sociale huurwoningen, waardoor de krapte op de woningmarkt nóg verder toeneemt. Maar zover wil het kabinet natuurlijk niet vooruit kijken, want wie weet neemt de asielinstroom (die al jaren hoog is) vanzelf wel af...

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten