9758009243 604c43faf4 c

Veiligheidsregio's graven zich verder in: overleg met kabinet over asielcrisis verliep 'onaangenaam'

Politiekjun 21 2022, 15:00
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) komt niet verder dan om de haverklap vragen om meer opvangplekken. Hij kan geen oplossingen voor de lange termijn geven, dus worden de burgemeesters van de veiligheidsregio's alleen maar huiveriger om hieraan mee te werken.
Van der Burg zou het liefst zien dat alle gemeenten opvangplekken beschikbaar stellen of panden aanwijzen die kunnen worden omgebouwd, zodat in ieder geval de 15.000 wachtende statushouders kunnen doorstromen, meldt De Telegraaf. Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) staat te popelen om flexwoningen te bouwen, zodat ook met andere woonvormen in die behoefte kan worden voorzien.
Maar goed, zolang er geen langetermijnoplossing voor de asielcrisis is, kijken de veiligheidsregio's wel uit. Door de krapte op de woningmarkt valt het natuurlijk niet aan de Nederlandse burger te verkopen dat het, ondanks de (om)bouw van extra woningen, nóg krapper gaat worden.
Als het een eenmalige maatregel zou zijn misschien wel, maar wie zegt dat de asielinstroom de komende maanden sterk terugloopt? De asielinstroom lijkt dit jaar relatief laag te zijn, maar op dit moment is eigenlijk alles teveel. En er zal geen gemeente zijn die de komende jaren meer dan tien procent van sociale huur aanbod aan statushouders kwijt wil zijn.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Uiteindelijk zal dit 'verzet' van de veiligheidsregio's geen bal uitmaken. Het kabinet heeft voor zichzelf al bepaald dat er nu geen tijd is voor het verzinnen van een langetermijnplan, er moet iets gebeuren. Als de veiligheidsregio's niet tot inkeer komen dan gooit dit kabinet er gewoon een moreel appèl in over dat Nederland 'een solidair land is', of een soortgelijk 'wir schaffen das'-argument, en gaan ze de opvang gewoon verplichten. Ze proberen die wet er niet voor niets door te krijgen. En het is hartstikke 'eerlijk', want dan is het voor iedereen even vervelend en worden de burgemeesters niet aangekeken op dit slechte nieuws. Kabinet blij, burgemeesters blij, burgers boos en crisis 'opgelost'!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten