Screen Shot 2022 05 18 at 142227

Rutte vindt zelfgecreëerde asielcrisis óók heel erg: 'Dit is om je te schamen, straks liggen mensen in het grasveld'

Politiekjun 17 2022, 17:44
Nu het kabinet de effecten van het totale wanbeleid heeft bestempeld tot 'nationale asielcrisis' en er een crisisteam is aangekondigd, geeft premier Rutte een toelichting. De situatie in Ter Apel, die ook hem zomaar overkomen is, noemt hij 'iets om je voor te schamen'.
We moeten nu vooral niet met het vingertje gaan wijzen en opzoek gaan naar de schuldige in dit verhaal. Er is nu namelijk een acute crisis aan de gang. Rutte zegt: "Het is belangrijk dat we met elkaar zeggen: dit laten we niet gebeuren."
Niemand had er natuurlijk zin in om te laten gebeuren dat asielzoekers op stoelen en in tenten moeten slapen bij aanmeldcentrum Ter Apel. Zelfs de VVD zij telkens vlak voor de verkiezingen dat er iets aan het asielbeleid moest gebeuren. Maar al die VVD-staatssecretarissen hebben het niet voor elkaar gekregen en na de verkiezingen kwam men niet verder dan het uitkleden van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
Wat is dan de oplossing voor dit falende beleid waar Rutte al bijna twaalf jaar voor verantwoordelijk is? Geen idee. Dat mag de NCTV op gaan lossen! Voor Rutte is het vooral belangrijk dat er niet naar hem wordt gekeken voor de oplossing (of het ontstaan van dit hele probleem). We zijn nu allemaal verantwoordelijk gemaakt.
In de praktijk gaat dit waarschijnlijk betekenen dat gemeenten en provincies nog vaker zullen worden gevraagd om toch alsjeblieft menselijk en solidair te zijn en toch een paar opvangplekken extra te regelen. Eigenlijk precies wat staatssecretaris Eric van der Burg al maanden probeert.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Volgens Rutte is dwang niet nodig. "Ik geloof niet dat iemand dat wil", zegt hij (via het AD). Totdat gemeenten te weinig opvangplekken realiseren natuurlijk, dan is het straks 'helaas' wél nodig. Er wordt namelijk niet voor niets door het kabinet gewerkt aan een wet om gemeenten te kunnen verplichten die asielzoekers op te vangen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten