20220228 Debat over situatie in Oekraïne Rutte 1

Kabinet schuift verantwoordelijk asielopvang af op NCTV: 'Er komt een nationaal crisisteam'

Politiekjun 17 2022, 14:56
Het kabinet durft vrijwel niets aan te pakken, luistert nergens naar en laat de boel escaleren. Zodra de situatie totaal onhoudbaar is dan wordt er een crisisteam, coördinator of andere entiteit in het leven geroepen om de verantwoordelijk aan over te dragen. Dat is nu gebeurd met de asielopvang: het crisisteam komt onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorisme Bestrijding (NCTV) te vallen.
Overbelast energienetwerk waar al jaren voor is gewaarschuwd? Energieminister Jetten (D66) schuift het af op een coördinator (via de NOS). Nederlandse sancties tegen Rusland komen maar niet van de grond? Buitenlandminister Hoekstra regelt een nationale coördinator (via NU.nl). En als er geen coördinator wordt aangesteld, dan verzint men wel een ministerspost, voor de 'stikstofcrisis' bijvoorbeeld. Of hele sectoren moeten het zélf maar op zien te lossen (mét crisisorganisatie!), zoals bij de verwachte najaarsgolf van het coronavirus.
En nu krijgt de NCTV de schone taak om leiding te geven aan de organisatie die samen met het COA, de IND, het Rode Kruis en de Veiligheidsregio's de absolute teringbende genaamd 'asielbeleid' mag oplossen (via de NOS).
Wat gaat die organisatie voor elkaar krijgen wat het kabinet of de staatssecretaris niet konden (of willen) regelen? Geen idee! Zij komen niet verder dan 'nu meer opvangplekken regelen' en lopen met een grote boog om het daadwerkelijke probleem heen: de onophoudelijke asielinstroom.
Voordeel voor het kabinet is nu wel dat het probleem is overgedragen aan 'onzichtbare' ambtenaren en organisaties, zodat zij er niet meer op aangekeken kunnen worden. 'Voor vragen en problemen moet u bij de NCTV zijn'. En het deel waar zij wél verantwoordelijk voor zijn overkomt ze nu eenmaal.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
We mogen ons inmiddels wel afvragen of dit kabinet überhaupt nog zelf iets kan en ergens verantwoordelijkheid voor wil nemen, want tot nu toe hebben ze alleen nog maar crisissen veroorzaakt of werden ze er compleet door overvallen. Maar laten we vooral niet te harde kritiek uiten, want straks roept het kabinet nog een 'coalitiecoördinator' in het leven en zijn we als burger helemáál buitenspel gezet.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten