ernstkuipers

Nieuw plan minister Kuipers: geen extra ic-bedden of meer zorgpersoneel, wel centrale crisisorganisatie

Politiekjun 03 2022, 16:00
Mocht er weer een nieuwe pandemie komen, dan heeft minister Kuipers van Volksgezondheid de oplossing: meer samenwerking tussen overheidsorganisaties. Wel jammer dat de zorg nog steeds niet wordt uitgebreid, want dáár zit toch echt het daadwerkelijke probleem.
Minister Kuipers heeft zijn voorstel voor een nieuwe vorm van niets doen door de ministerraad gekregen. Met de oprichting van een Landelijke Functionaliteit Infectieziektebestrijding (LFI) moet de landelijke regie tijdens een pandemie worden versterkt, meldt Kuipers via Rijksoverheid.nl.
De LFI wordt een onderdeel van het RIVM en lijkt een soort fusie van RIVM, GGD'en en andere organisaties te worden, die weer gehoor geeft aan de minister van Volksgezondheid. In de praktijk komt het er waarschijnlijk op neer dat zodra de GGD'en in 'pandemie-modus' staan, het RIVM aanstuurt en beslist wat er (en hoe) iets gebeurt.
De oprichting van de LFI moet ertoe leiden dat Nederland sneller paraat kan staan, bijvoorbeeld door sneller vaccinatiecentra, callcentra en logistieke diensten in te kunnen schakelen. Maar goed, daar heb je natuurlijk helemaal niets aan als de zorgcapaciteit op het huidige niveau blijft.
Als Kuipers minister van Defensie was geweest, dan zou zijn LFI een soort commandocentrum voor luchtmacht, landmacht en marine zijn. Hartstikke leuk, maar zolang er geen munitie en wapens zijn schiet je daar natuurlijk helemaal niets mee op.
En dat is het grote probleem hier in Nederland. We kunnen straks waarschijnlijk razendsnel een medewerker aan de lijn krijgen die ons kan vertellen dat er nog geen vaccins zijn, maar dat uw afspraak al wel kan worden vastgelegd. In de tussentijd moet u maar binnenblijven, anders raakt u besmet en overbelast u de zorg.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Het meest idiote is nog wel dat als Kuipers wél fatsoenlijk was gaan investeren in het vergroten van de zorgcapaciteit, dat hele LFI waarschijnlijk niet eens nodig is. GGD'en hebben tijdens de coronapandemie wel andere richtlijnen gehanteerd, maar het liep allemaal wel. Hetzelfde geldt voor huisartsen. Wie hadden daar toen moeite mee? Hugo de Jonge en het RIVM, want die wilden alles centraal geregisseerd hebben, of het nou effectief was of niet. Kuipers volgt exact dezelfde lijn met zijn LFI.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten