Screen Shot 2022 04 26 at 125049

LOL! Zorgminister Kuipers reageert op kritiek coronaplan: "Maak je eigen plan"

Politiekmei 16 2022, 17:32
Ziekenhuisdirecteuren, virologen en wetenschappers uitten vanmorgen kritiek op het kabinetsplan voor een langetermijnaanpak voor een heropleving van het coronavirus. In plaats van hard aan de slag te gaan en iets te doen met die kritiek, meent zorgminister Ernst Kuipers dat de samenleving zelf maar een plan moet gaan verzinnen voor als het misgaat!
"Maak je eigen plan", zegt Kuipers in een gesprek met de NOS. Belabberder beleid dan dit wordt het haast niet. Het kabinet houdt zich alleen bezig met het ontlasten van de acute zorg als er een nieuwe coronavariant opduikt. De rest moeten we eigenlijk zelf maar uitzoeken, want er is simpelweg geen heldere strategie.
Het falen voor het fatsoenlijk anticiperen op een nieuwe coronagolf wordt nu eigenlijk in de schoenen van de burger geschoven. Het kabinet kan in zo'n geval alleen wat basismaatregelen introduceren en moet stoeien met de Tweede en Eerste Kamer om 'grof geschut' in te zetten qua coronamaatregelen. De tijdelijke wet staat de inzet hiervan namelijk niet meer zomaar toe.
"Corona is echt van ons allemaal, Den Haag is niet meer alleen verantwoordelijk", zegt de minister. "De sectoren en de burgers zeggen zelf: laat ons de regie nemen."
Dat klinkt allemaal leuk, maar we weten allemaal donders goed dat het kabinet zo'n beetje iedere bewegingsruimte direct en keihard afbakent. Ondernemers die met eigen plannen kwamen om veilig en verantwoord open te kunnen, mochten dat destijds niet. Straks wel? Natuurlijk niet.
Wat ons in zo'n geval te wachten staat is dat het kabinet nul komma nul moeite doet om het virus op tijd in beeld te krijgen en te anticiperen op de benodigde maatregelen. Er worden wat maatregelen geïntroduceerd en verder zoekt iedereen het maar uit. Als het misgaat heeft het kabinet gedaan wat het kon en ligt de fout natúúrlijk bij al die bengeltjes die zich niet aan de maatregelen hielden of onvoldoende voorbereid waren op weer een nieuwe golf. Zo blijft het kabinet lekker buiten schot en vechten burgers het maar onderling uit.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Eerlijk waar, zelfs een langetermijnplan in elkaar flansen lukt dit kabinet niet. Maar nu wel lekker wijzen naar ziekenhuizen, die volgens Kuipers 'geen goed plan hebben voor het opschalen van de zorg' en de horeca die 'nog onvoldoende hebben nagedacht over mogelijkheden om veilig open te blijven'. Koekoek!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten