2199678043 af526505f7 b

Voorbode van 'klimaatlockdown': Frankrijk verbiedt buitenevenementen vanwege hittegolf

Buitenlandjun 17 2022, 16:12
Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de bevolking gewaarschuwd voor de hittegolf die delen van het land nu teistert. In Gironde (Zuid-Frankrijk) zijn sommige buitenevenementen verboden, net als binnenevenementen zonder airconditioning.
Frankrijk lijkt te maken te hebben met de ergste hittegolf sinds jaren, die mede wordt veroorzaakt door warme lucht uit Noord-Afrika. Er is grote kans op droogte, watertekort en bosbranden. Door het toenemende gebruik van airconditioners werd Frankrijk zelfs geforceerd om elektriciteit uit het buitenland te importeren, meldt de BBC.
Maar het échte probleem is natuurlijk dat in Frankrijk doodleuk evenementen worden verboden 'voor uw eigen bestwil'. Er werd tijdens de coronapandemie door de 'wappies' (aangezwengeld door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en D66) al volop gespeculeerd over klimaatlockdowns. Nou, dit begint er toch verdacht veel op te lijken!
Het verschil tussen de Franse regering en het argument van PBL en D66 is dat de Fransen zeggen dat het een gezondheidskwestie is, terwijl PBL en D66 het ook prima zouden vinden als het voor CO2-reductie en het halen van klimaatdoelen zou worden ingezet. Maar goed, als men het hier ook gewoon gooit op 'voor uw eigen veiligheid', dan bereiken ze natuurlijk gewoon hetzelfde.
Het probleem is alleen dat dit nog een verdedigbaar argument zou zijn als het gaat om een hittegolf. Maar wat nou als het een lange periode 'gewoon warm' is en mensen massaal de airconditioning aanzetten? Dan komt een klimaatlockdown wel erg goed uit om energie te besparen. Vooral nu onze elektriciteitsnetten overbelast raken (of dat zelfs al zijn).
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
In Nederland is het (nog) niet zo ver, maar met dit soort nieuwsberichten komt het toch wel weer een stapje dichterbij. En laten we nou niet doen alsof dit kabinet zoiets niet zou overwegen, want op zo'n beetje ieder beleidsterrein zitten ze al in de 'crisismodus'. Dan kan zo'n radicale 'oplossing' er ook wel bij.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten