48631903518 b193ee53df c

Poetin heeft Europa bij de ballen draait de gaskraan nog verder dicht

Buitenlandjun 16 2022, 14:31
De pijn in de portemonnee van de Europeaan wordt steeds erger nu de gasprijzen stijgen. De Russen draaien de gaskraan steeds verder dicht. Moeten we ervoor vrezen dat we in de winter in de kou zitten?
Russisch staatsgasbedrijf Gazprom heeft de gaskraan verder dichtgedraaid naar Oostenrijk. Dit is allemaal het gevolg van dat de Oostenrijkse energiemaatschappij OMV weigert om de Russen in roebels te betalen voor hun gas. Als reactie hierop ging de gasprijs donderdag met nog eens 8% omhoog, tot bijna €130 per terrawattuur.
Het belooft nog meer pijn te gaan doen de komende tijd. Vanaf 11 juli gaat de grote Nord Stream 1-pijpleiding richting Europa dicht voor groot onderhoud. In de planning is tien dagen ingepland. Het Russische staatsgasbedrijf bracht donderdag via de grote gaspijpleiding Nord Stream slechts 40% van het gecontracteerde gas naar Duitsland. Dit allemaal om Duitsland te straffen vanwege te late levering van twee compressoren door het Duitse Siemens vanuit Canada. Te kinderachtig voor woorden maar de Europeaan lijdt hierdoor pijn.
Volgens de Duitse minister van Economische Zaken Habeck heeft Duitsland nog altijd geen problemen. Het is een ’politiek gemotiveerde’ beslissing van de Russen om minder gas te leveren, omdat de ingreep om gas zover te beperken niet „technisch verklaarbaar” zou zijn voor de Duitse gasexperts. President Poetin wil hiermee de prijs van het gas kunstmatig hoog houden, waarmee hij zijn oorlog in Oekraïne ruim kan financieren, zelfs met beperkte export van gas.
De angst dat de kraan helemaal dicht wordt gedraaid wordt met de maand groter. De Russen hebben de Europeanen niet nodig om te overleven. China en India zijn grotere afnemers dan Europa. En met Azië, Afrika en Zuid-Amerika wordt er ook nog steeds gehandeld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten