EV

Verrassend! 'Asielzoekerscrisis is niet ontstaan door migratiegolf, maar door krapte in opvangsysteem'

Politiekjun 20 2022, 20:00
Nu het probleem met de asielzoekers door het kabinet is uitgeroepen tot een 'nationale crisis', wordt de kwestie ineens neergezet als een managementprobleem waar alleen meer geld en personeel voor nodig is. Het feit dat asielzoekers al jaren blijven komen en niet meer weggaan, wordt weggemoffeld.
Bij EenVandaag wordt zomaar even verteld dat de asielzoekerscrisis niet is ontstaan door een migratiegolf, maar door fouten in het opvangsysteem. Monique Kremer beweert namens de Adviescommissie Vreemdelingenzaken (geheel objectief!) dat het Nederlandse asielsysteem vooral last heeft van geldgebrek, personeelstekort en te weinig opvangplekken. Het feit dat asielzoekers blijven komen en überhaupt naar Nederland komen, is geen onderdeel van die analyse. Al spreekt zij wel over een probleem dat al zeker tien jaar duurt. Dit is een beetje alsof een loodgieter je adviseert om wat extra putjes in je badkamer te installeren, zodat het water uit de lekkende kraan gewoon dag en nacht kan blijven stromen.
En ze heeft ook niet helemaal ongelijk. Onder Rutte is er inderdaad bezuinigd op de IND en moest het allemaal zo onaantrekkelijk mogelijk worden gemaakt voor asielzoekers om naar Nederland te komen. Dit heeft duidelijk niet goed genoeg gewerkt. En het vervelende is dat wanneer het geld-, personeel- en opvangtekort wél wordt opgelost, Nederland alleen maar aantrekkelijker wordt voor asielzoekers!
Het is kennelijk te moeilijk voor deze adviescommissie om te denken in termen van 'asielstop' of een asielquotum. Hoe klein of groot de problematiek ook is, Nederland moet en zal het slikken, want het is een 'maatschappelijke opgave'. Met dit soort adviescommissies komt het kabinet nooit tot inzicht dat het wellicht niet heel handig is om jaarlijks tienduizenden mensen op te willen vangen. Wir schaffen das de komende jaren dus gewoon, ook al moet de hele maatschappij daar in economisch zware tijden miljoenen (of zelfs miljarden) euro's tegenaan gooien...

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten