shutterstock 515326441

Raadsleden gaan naar Den Haag om soft actieplan tegen overlast in Ter Apel te presenteren

Politiekjun 20 2022, 19:00
Aanmeldcentrum Ter Apel is al jarenlang negatief in het nieuws, met goede reden. Gemeenteraadsleden van Westerwolde zijn de problemen met asielzoekers ook zat en presenteren dinsdag hun actieplan om de overlast te beteugelen in Den Haag. Het is alleen een erg soft plan.
CDA-raadslid Herma Hemmen erkent zelf dat de situatie in Ter Apel alleen maar erger wordt en het niet alleen maar ligt aan de zogenaamde 'veiligelanders'. Dublinclaimanten, asielzoekers die via een ander Europees land hier binnen zijn gekomen, verzieken de boel net zo hard.
Je zou dus denken dat er in dat actieplan wordt gepleit voor harde maatregelen om de lokale bevolking te beschermen tegen criminaliteit, maar nee hoor. Zij willen dat er een scherpere scheiding komt tussen kansrijke en kansarme asielzoekers, meldt De Telegraaf. De kansarmen moeten maar naar andere locaties. Mocht er dan nog steeds overlast zijn door crimineel gedrag, dan moet dat wat de raadsleden betreft gevolgen hebben voor de procedure van de asielzoeker. Verder willen ze dat er meer aanmeldcentra in het land komen.
Eigenlijk is dit dus gewoon een pleidooi voor het verplaatsen van het probleem. Een oplossing voor het probleem wordt ook niet gegeven, want criminele 'veiligelanders' worden toch niet teruggestuurd. Het zou dus zomaar kunnen dat het kabinet instemt met dit actieplan. En dan horen we daarna dat de criminele asielzoeker een afwijzing had moeten krijgen, maar dat door geld- of personeelsgebrek zijn asielprocedure niet op tijd kon worden behandeld. Voor je het weet is zo iemand uit beeld verdwenen, maar blijft hij wel overlast veroorzaken.
Misschien is dat ook wel waarom de PVV-fractie van Westerwolde het plan van staatssecretaris Eric van der Burg om andere gemeenten op te dragen een azc op te zetten, steunt. Dan krijgen andere delen van Nederland ook eens van dichtbij te zien waar Ter Apel al jaren mee kampt. En dat levert de PVV eerder zeteltjes op dan D66 of de VVD!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten