20220125 Tweede Kamer Rob Jetten D66 1

Kabinet geeft kolencentrales groen licht om meer te stoken, persconferentie om 17.30 uur

Politiekjun 20 2022, 17:00
Iedereen behalve minister Jetten (Klimaat en Energie, D66) kon aan zien komen dat Nederland in de knel zou komen te zitten met de energievoorziening. Maar omdat dit kabinet nu niet meer om de feiten heen kan draaien, maken zij vandaag om 17.30 uur bekend dat de kolencentrales flink bij mogen gaan stoken, zodat er minder aardgas wordt gebruikt.
De Klimaatminister mag straks dus zelf gaan aankondigen dat Nederland flink meer gaat vervuilen en behoorlijk veel meer CO2 uit zal gaan stoten, om te voorkomen dat we te veel groen gas gaan verbruiken. De persconferentie zal daarnaast ook gaan over wat er met het Groningse gas gebeurt. Staatssecretaris Vijlbrief gaf al aan dat de gaskraan in Groningen alleen verder opengaat als de veiligheid in het geding is, meldt de NOS. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de energievoorziening in zieken- en verzorgingshuizen.
En zoals altijd met dit kabinet is ook deze maatregel geen origineel plan. Men doet immers pas iets als een belangrijk EU-land, zoals Duitsland, met plannen komt. Scheelt weer eigen verantwoordelijkheid en het is makkelijk knip-en-plakwerk! Duitsland vreest namelijk voor een gastekort, vanwege de boodschap van het Russische gasbedrijf Gazprom dat de gaskraan grotendeels dicht zal worden gedraaid.
De persconferentie zal waarschijnlijk vol zure boodschappen zitten. De Groningers weten straks waarschijnlijk nog niet waar ze nou aan toe zijn, omdat de kans op noodgevallen steeds dichterbij komt en er dus wél weer gas zal moeten worden gewonnen uit het Groningse gasveld. En als Nederland straks flink kolen zit te verstoken betekent dat ook heel veel extra CO2-uitstoot. Dát moet natuurlijk weer ergens door gecompenseerd worden, dus krijgt de burger vast wel weer een hogere rekening gepresenteerd. Is het niet via een belasting dan is het wel via een doorberekening van vervuilende bedrijven aan de consument.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten