9758009243 604c43faf4 c

IND mekkert weer over 'buikpijnzaken': verhalen van asielzoekers kunnen slecht worden gecontroleerd

Politiekjun 10 2022, 20:00
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft moeite met het (tijdig) behandelen van asielaanvragen. Het probleem zit hem natuurlijk niet in de onophoudelijke toestroom van asielzoekers, maar in het gebrek aan mankracht, lastige wet- of regelgeving en het niet kunnen leveren van maatwerk.
De IND klaagt dat het niet fatsoenlijk zijn werk kan doen. Een reeks van bezuinigingen heeft ervoor gezorgd dat capabel en ervaren personeel de organisatie moest verlaten, waardoor men nu met de handen in het haar zit. 'Zorg er eens voor dat die asielinstroom behapbaar wordt', zou je dan zeggen. Maar nee, in plaats daarvan zeurt men om meer geld, meer personeel en minder regels.
De lastigste zaken voor de IND zijn aanvragen van asielzoekers die zeggen in Nederland te willen blijven omdat ze in hun eigen land in gevaar zijn vanwege hun geloof of seksuele geaardheid, meldt de NOS. Want ja, hoe controleer je dat nou? Je zou haast denken dat die asielzoekers zelf ook wel weten dat dit lastig te controleren valt. Dat is namelijk precies de reden waarom zulke zaken zo vaak voorkomen bij de asielaanvraag.
Zoiets kan natuurlijk makkelijk worden opgelost door fatsoenlijke criteria op te stellen voor bewijs. Lukt het de asielzoeker niet om aan dat bewijs te voldoen en moet de IND'er diegene maar op zijn/haar blauwe ogen geloven, dan gaat het verhaal gewoon niet door. Maar door het personeelstekort en het gebrek aan ervaring worden zulke asielzoekers schijnbaar ook vaker wel dan niet doorgelaten.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Maar met een beetje pech helpt dit jankverhaal van de IND ze juist, omdat dit kabinet er vrijwel alles aan lijkt te doen om de poort zo ver mogelijk open te zetten. Want wat doen ze als ze horen dat Ter Apel vol zit? Gewoon nog een paar Ter Apels in de steigers zetten! En wat is de oplossing voor de vastgelopen woningmarkt? Statushouders voorrang geven op flex- en huurwoningen. Nou, dan breidt de IND ook maar verder uit en begin maar vast aan de plannen voor een Ter Apel XL met 'flexwijken' eromheen...

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten