pexels photo 416405

Is een zakelijke betaalrekening verplicht voor een eenmanszaak?

Binnenlandjun 21 2022, 7:00
Heb je onlangs een eenmanszaak ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Dan kun je vast en zeker niet wachten om aan de slag te gaan. Loop niet te hard van stapel, want je moet zorgen dat je alles goed geregeld hebt voordat je begint met ondernemen. Zo is het bijvoorbeeld handig om je te verzekeren voor bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid. Daarnaast is een zakelijke rekening het overwegen waard. Omdat het openen van zo’n rekening geld kost, staat niet iedere ondernemer hierom te springen. Daarom wil je mogelijk weten of het openen van een zakelijke betaalrekening verplicht is voor een eenmanszaak. In dit artikel geven we hier tekst en uitleg over.
Zakelijke rekening is niet verplicht voor een eenmanszaak
Laten we maar direct met de deur in huis vallen: je bent niet verplicht om een zakelijke rekening te openen als je voor de rechtsvorm eenmanszaak gekozen hebt. Volgens de wet zijn alleen een besloten vennootschap (bv) en naamloze vennootschap (nv) namelijk verplicht om zo’n rekening te openen. In tegenstelling tot een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof) of maatschap ben je hier zelf niet de rechtspersoon, maar is het bedrijf dit. Doordat je zelf niet hoofdelijk aansprakelijk bent, is het niet mogelijk om een privérekening te gebruiken voor jouw bedrijf.
Een zakelijke rekening openen is weliswaar niet verplicht, maar toch zien we dat er wel vaak voor gekozen wordt door eigenaren van een eenmanszaak. Dit komt allereerst doordat een zakelijke rekening de nodige voordelen met zich meebrengt. Zo ben je minder tijd kwijt aan de administratie en bovendien straal je professionaliteit uit richting jouw klanten en leveranciers. Een bank wil overigens ook niet dat je een privérekening zakelijk gebruikt. Vaak staat hierover wel iets in de algemene voorwaarden. Een zakelijke rekening is dus niet verplicht voor een eenmanszaak, maar vaak kun je er niet onderuit.
Kies een pakket dat bij jouw bedrijf past
Wanneer jouw bedrijf een eenmanszaak is, ben jij de enige die in dienst van het bedrijf werkt. De kans is dan ook groot dat je voldoende hebt aan één zakelijke rekening en één betaalpas. Gelukkig kun je bij de meeste banken een dergelijk pakket aanvragen. Doordat de inhoud van zo’n pakket minimaal is, blijven de kosten ook beperkt. Kies overigens nooit lukraak voor de goedkoopste zakelijke rekening, want hier krijg je later mogelijk spijt van. Zo bevat het goedkoopste pakket vaak geen spaarrekening.
Vergelijk zakelijke rekeningen met elkaar
Nagenoeg iedere bank biedt tegenwoordig verschillende zakelijke rekeningen voor zzp’ers aan. Dit maakt het er niet makkelijker op om de beste zakelijke rekening te vinden. Sommige ondernemers openen daarom een zakelijke rekening bij de eerste beste bank die zij tegenkomen, maar dit is niet aan te raden. Waarom niet? Omdat je dan mogelijk onnodig veel betaalt voor een zakelijke rekening. Maak daarom altijd een vergelijking voordat je een aanvraag indient. Voor het vergelijken kun je het beste een vergelijkingssite gebruiken. Je vult hier in waar een zakelijke rekening aan moet voldoen en de site gaat voor je aan de slag. Binnen een paar tellen krijg je een overzicht te zien, inclusief kosten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten