117048243 7cc6bb0b87 c

Kabinet en gemeenten in de problemen, Mensenrechtencollege: alleen Oekraïners opvangen is discriminatie

Politiekjul 29 2022, 14:38
Gemeenten die geen zin hebben dat het kabinet ze hun eigen 'Ter Apel' oplegt, dachten een mooie uitweg gevonden te hebben: alleen Oekraïners opvangen. Maar helaas, het College voor de Rechten van de Mens (CvdRM) steekt daar een stokje voor en noemt het discriminatie.
Zo'n beetje iedereen heeft kunnen merken dat Oekraïense vluchtelingen prima op te vangen zijn. Ze gaan hier over het algemeen snel aan het werk, veroorzaken weinig overlast én willen over het algemeen snel terug naar hun eigen land. Logisch dus dat gemeenten een sterke voorkeur hebben voor die vluchtelingen.
Maar reguliere vluchtelingen en asielzoekers genieten niet dezelfde rechten als de Oekraïners. De mensen die daadwerkelijk vluchteling zijn, kunnen niet zomaar aan het werk en moeten eerst een integratietraject in, vaak gevolgd door een opleiding. Er kan makkelijk twee jaar overheen gaan voor die statushouders eindelijk hun leven kunnen opbouwen. En dan is er ook nog eens geen huis te vinden, dus verblijven ze vaak tussen de kansloze 'veiligelanders'. En die laatste groep verziekt de boel.
Het probleem is echter ook dat de 'kansrijke' vluchtelingen op den duur óók de criminaliteit opzoeken. Niet omdat ze dat zo graag willen, maar omdat er geen enkel perspectief wordt geboden (mede door dat lange traject). De groep raddraaiers wordt daardoor dan uiteindelijk alleen maar groter.
Gemeenten gaan natuurlijk niet over de discussie of die statushouders sneller en beter moeten worden geholpen, dat zoeken de Tweede Kamer en het kabinet maar lekker uit. Zij hebben te maken met de huidige realiteit en trekken de simpele conclusie: 'Áls we echt perse asielzoekers moeten opvangen, dan liever die Oekraïners!' Beter voor de lokale economie. Legt minder druk op de handhaving én behoudt het draagvlak onder de lokale bevolking. Zeg maar precies het tegenovergestelde van wat zich al jaren in Ter Apel afspeelt.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Maar dikke pech voor gemeenten en hun inwoners, want dat onderscheid maken mag dus niet meer. Iedereen moet een eigen (kans op een) Ter Apel krijgen als het aan het CvdRM ligt (via de NOS). Dat is natuurlijk funest voor het draagvlak en het kabinet lijkt daar sowieso geen rekening mee te willen houden. Als die wet om gemeenten te verplichten tot de opvang van álle soorten asielzoekers er door komt, dan gaat het snel mis. Tenzij al die asielzoekers snel worden geholpen, terug worden gestuurd of een baan en een huis vinden. Nou, zelfs de meest grote voorstander van dit asielbeleid ziet dat niet snel gebeuren, dus kan het alleen maar mis gaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten