shutterstock 2131281067

Na 5500 Afrikaanse asielzoekers die via Oekraïne binnenkwamen heeft Nederland sluiproute eindelijk gedicht

Politiekjul 22 2022, 20:00
Zeker 5.500 Afrikaanse asielzoekers hebben met een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning Nederland binnen weten te komen. Pas deze week heeft staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) deze 'sluiproute' afgesloten.
De Nederlandse overheid heeft zich weer eens, in al zijn naïviteit, beet laten nemen door asielzoekers. Het klonk zo mooi: 'Oekraïners zijn échte vluchtelingen, dus laten we die sowieso helpen!' Maar ergens in het proces kwamen er meer dan vijfduizend donkere 'Oekraïners' ons land binnen, die deden alsof ze ook de oorlog waren ontvlucht...
Kennelijk was het toch niet zo handig om ook mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne gebruik te laten maken van de regeling voor Oekraïense vluchtelingen. Dat is inmiddels (deze week dus) gewijzigd. Nu mogen alleen nog mensen met een Oekraïens paspoort gebruikmaken van de Nederlandse asielregeling voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen.
Van der Burg gaat die kolossale fout natuurlijk niet toegeven en geeft een mooie draai aan het hele verhaal: "Vanuit de gedachte van ruimhartigheid heeft het kabinet destijds besloten om een bredere groep aanspraak te laten maken op opvang en voorzieningen in Nederland", zegt hij volgens De Telegraaf.
En nee, de regeling kan niet met terugwerkende kracht worden aangepast. Die 5.500 'derdelanders' hebben dus gewoon geluk en recht op tijdelijke bescherming, opvang en andere Nederlandse voorzieningen (zoals leefgeld).
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Het is ook behóórlijk bijzonder dat de staatssecretaris hier pas op 19 juli een streep door heeft gezet, want hij moet die signalen al veel eerder hebben ontvangen. Gemeenten, veiligheidsregio's en de IND hebben dit probleem bij hem onder de aandacht gebracht. Ach ja, iedereen haalt wel eens per ongeluk een groot dorp aan nep vluchtelingen binnen. Kan de beste overkomen hè!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten