Na 5500 Afrikaanse asielzoekers die via Oekraïne binnenkwamen heeft Nederland sluiproute eindelijk gedicht

Na 5500 Afrikaanse asielzoekers die via Oekraïne binnenkwamen heeft Nederland sluiproute eindelijk gedicht

Zeker 5.500 Afrikaanse asielzoekers hebben met een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning Nederland binnen weten te komen. Pas deze week heeft staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) deze 'sluiproute' afgesloten.

De Nederlandse overheid heeft zich weer eens, in al zijn naïviteit, beet laten nemen door asielzoekers. Het klonk zo mooi: 'Oekraïners zijn échte vluchtelingen, dus laten we die sowieso helpen!' Maar ergens in het proces kwamen er meer dan vijfduizend donkere 'Oekraïners' ons land binnen, die deden alsof ze ook de oorlog waren ontvlucht...

Kennelijk was het toch niet zo handig om ook mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne gebruik te laten maken van de regeling voor Oekraïense vluchtelingen. Dat is inmiddels (deze week dus) gewijzigd. Nu mogen alleen nog mensen met een Oekraïens paspoort gebruikmaken van de Nederlandse asielregeling voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen.

Van der Burg gaat die kolossale fout natuurlijk niet toegeven en geeft een mooie draai aan het hele verhaal: "Vanuit de gedachte van ruimhartigheid heeft het kabinet destijds besloten om een bredere groep aanspraak te laten maken op opvang en voorzieningen in Nederland", zegt hij volgens De Telegraaf.

En nee, de regeling kan niet met terugwerkende kracht worden aangepast. Die 5.500 'derdelanders' hebben dus gewoon geluk en recht op tijdelijke bescherming, opvang en andere Nederlandse voorzieningen (zoals leefgeld).

Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!

Het is ook behóórlijk bijzonder dat de staatssecretaris hier pas op 19 juli een streep door heeft gezet, want hij moet die signalen al veel eerder hebben ontvangen. Gemeenten, veiligheidsregio's en de IND hebben dit probleem bij hem onder de aandacht gebracht. Ach ja, iedereen haalt wel eens per ongeluk een groot dorp aan nep vluchtelingen binnen. Kan de beste overkomen hè!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer