Opluchting voor Afrika: Oekraïne en Rusland sluiten deal over graanexport met Turkije en VN

Opluchting voor Afrika: Oekraïne en Rusland sluiten deal over graanexport met Turkije en VN

Oekraïne en Rusland hebben in de Turkse stad Istanbul met Turkije en de Verenigde Naties (VN) akkoorden gesloten, waarmee de uitvoer van graan van Oekraïense havens via de Zwarte Zee garanderen.

Deze deal is voor alle betrokkenen (direct en indirect) positief te noemen. Oekraïne kan zijn graan weer kwijt. De Afrikaanse landen die afhankelijk zijn van geïmporteerd graan voorkomen maatschappelijke onrust (als gevolg van hongersnoden). Rusland kan straks ook weer kunstmestproducten exporteren. En Erdogan heeft zichzelf een belangrijke rol als bemiddelaar weten te geven. Zelfs de Europese Unie profiteert hier van (prijsdalingen door graanimport en voorkomen van nóg meer asielzoekers).

Maar waarschijnlijk is het Rusland die hier op de lange termijn het meest van profiteert. Door de sancties hebben zij andere kopers moeten vinden voor hun brand- en grondstoffen. Dat zijn nu (onder andere) Afrikaanse landen, meldt De Telegraaf. En dan helpt het wel als die bevolkingen niet alle geld kwijt zijn aan duur voedsel of zelfs verhongeren. Door ze deze voedselstabiliteit 'terug te geven' beschermen ze in feite hun afzetmarkten.

Hoewel het dus verlichting biedt voor Ruslands' tegen- én medestanders, levert het waarschijnlijk voor Rusland het meeste op. En dat is weer een extra klap voor de Europese Unie, die met de sancties dan vooral alleen zichzelf in de voet lijkt te hebben geschoten. Dan is het slechts een kwestie van tijd voordat men zich hier af begint te vragen wat het nut nog is van die sancties, want hier wordt alles duurder en Rusland blijft gewoon doorgaan met oorlog voeren.

Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!

Maar goed, het bovenstaande scenario voltrekt zich misschien alleen als ook alles goed gaat en zowel Oekraïne als Rusland zich aan de afspraken houden. Als Oekraïne stiekem wapens gaat importeren via die schepen of Rusland beschuldigt Oekraïne van zulke praktijken, dan staat de hele boel al snel weer op losse schroeven.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties