WhatsApp Image 2022 07 04 at 12428 PM

Almelo geeft noodbevel af na uit de hand gelopen boerenprotest bij stadhuis

Politiekaug 01 2022, 17:00
De gemeente Almelo heeft na afloop van een boerenprotest bij het stadhuis een noodbevel afgegeven. RTV Oost meldt dat betogers (niet zozeer boeren) slaags zijn geraakt met de politie.
Burgemeester Gerritsen van Almelo maakte gisteravond bekend dat het boerenprotest onder voorwaarden door mocht gaan. Er zouden maximaal 500 mensen mee mogen doen aan het protest en de demonstratie moest beperkt blijven tot een daarvoor aangewezen locatie. Ook was het blokkeren van wegen en kruispunten verboden. Op zich geen rare eisen.
Maar vrij snel nadat de boeren met hun trekkers wegreden bij het stadhuis, escaleerde de situatie. Het lijkt er echter sterk op dat het hier niet gaat om boeren die slaags zijn geraakt met de politie, maar om demonstranten die uit leken te zijn op ruzie.
Aanleiding voor de escalatie zou een besluit van de gemeente zijn om een omgekeerde vlag, die op de muur stond geschilderd, te willen verwijderen. Het was namelijk geen kunstwerk maar een politiek statement, zo meldt RTV Oost. Klinkt niet echt als iets waar boeren zich zó druk om zouden maken, dat ze slaags raken met de politie, toch? Lokale relschoppers daarentegen zien het waarschijnlijk als een uitgelezen kans om een vechtpartij te starten met de politie.
Het vervelende voor de boeren is dat ze op deze manier in een kwaad daglicht komen te staan, door relschoppers die het protest lijken te hebben gekaapt voor hun eigen doeleinden. Dat is natuurlijk de perfecte munitie voor andere burgemeesters om strengere voorwaarden aan zo'n boerenprotest te verbinden, of om zelfs het hele protest te verbieden. Het excuus is dan vrij simpel: 'We kunnen de veiligheid niet garanderen.'
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Of het echt effect heeft op het draagvlak voor de boerenprotesten? Dat valt reuze mee. Ieder protest van de afgelopen twee jaar ging wel gepaard met wat opstootjes. Het probleem zit hem in de te verwachten reactie vanuit de overheid. Wat in Almelo gebeurde klinkt als een kwestie waar de boeren wat verkeerd volk hebben aangetrokken. En uiteindelijk viel het allemaal ook wel mee.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten