21236425374 1006f88a12 c

Het grote schaakspel gaat beginnen. Kan Remkes een aanzet geven om de stikstofcrisis op te lossen?

Politiekaug 01 2022, 11:14
De afgelopen dagen zagen we dat veel boerenorganisaties al overstag gingen om toch met de stikstofbeul Remkes in gesprek te gaan. Zelfs Farmers Defence Force overweegt om weer met hem in gesprek te gaan. Blijkbaar geeft de coalitie van VVD, D66, CDA en CU Remkes toch speelruimte om de boeren tegemoet te komen.
De LTO grootste landbouworganisatie gaat sowieso om de tafel met Remkes. Agroactie en FDF twijfelen nog. Hopelijk houden deze twee organisaties hun rug recht. Ze moeten niet toegeven aan de druk die wordt opgevoerd door de mainstream media. Remkes is als de architect van deze doldwaze stikstofplannen verdacht. Daardoor kan hij niet vertrouwd worden - en datzelfde geldt natuurlijk voor het kabinet. 
De grote vraag is welke speelruimte krijgt Remkes van de coalitie. Het kabinet blijft er keer op keer hameren dat de stikstofdoelen en het tijdpad blijven staan op minimaal 50 procent uitstoot in 2030.  FDF is daarom bang dat de sessie met de bemiddelaar als een ‘theekransje’ kan worden gezien om de protestacties te stoppen en rust te kopen. Op het Binnenhof lijkt de coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie Remkes toch voldoende speelruimte te bieden om met de boeren te kunnen onderhandelen. Zoals Remkes en Rutte benadrukten zijn er ‘geen taboes’. Alles kan besproken worden. De woordvoerder van Remkes zegt tegen het AD; ,,Remkes wil een open gesprek zonder taboes of blokkades. Voor Remkes is slechts één woord heilig: onafhankelijkheid. Hij is onafhankelijk, zijn staf is ook niet van een van de ministeries, Remkes is er niet om marsorders van een kabinet of welke minister dan ook.”
Alleen D66 kan roet in het eten gooien. Bij D66 blijven ‘de doelen en het tijdpad’ overeind staan. Terwijl de andere partijen openingen bieden om de doelen en het tijdspad aan te passen. Als het voor D66 echt heilig is om de boerenstand te vernietigen zullen zij de doelen en het tijdspad nooit opgeven. De vraag is zal D66 hierom een kabinetscrisis riskeren?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten