2455680050 9c71bd2823 c

Eerste schip met graan vertrokken uit Oekraïne

Buitenlandaug 01 2022, 11:59
In veel landen in Afrika en het Midden-Oosten zal er een zucht van verlichting zijn geslaakt toen men het nieuws hoorde dat het eerste schip met graan is vertrokken uit Oekraïne. De VN is bang dat door de oorlog in Oekraïne er een wereldwijde hongersnood zal ontstaan. Oekraïne is namelijk de graanschuur van de wereld en door de oorlog kon het gewilde graan niet verscheept worden naar andere landen. Het land is een grote producent en zit nu met minstens 20 miljoen ton graan opgescheept.
Het Turkse ministerie van Defensie kwam vanochtend omstreeks acht uur met het goede nieuws dat het eerste schip met Oekraïens graan is vertrokken uit de haven van Odessa. De eerste lading graan is onderweg naar Istanboel. De vracht met 26.000 ton graan gaat daarna door naar Libanon. Het vrachtschip Razoni, dat onder de vlag van Sierra Leone vaart vervoert het graan. Het is de eerste vracht sinds de graandeal tussen de Russen, Oekraïne, de VS en Turkije. Opvallend is dat de EU als zelfverklaarde wereldmacht ontbreekt bij deze graandeal.
Als alles goed gaat moet het schip morgen in Turkse wateren zijn aangekomen. Volgens het ministerie volgen er snel meerdere schepen. Hoeveel en wanneer dit gaat gebeuren is niet duidelijk. De overeenkomst moet de graanschepen een veilige doortocht garanderen. Voor de schepen is er een corridor gecreëerd. De schepen moeten zonder met oorlogsgeweld geconfronteerd te worden hun reis kunnen maken van Oekraïne naar Turkije. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne was het, onder meer door zeemijnen in de Zwarte Zee, niet mogelijk graan te exporteren. De Russen en Oekraïners hebben daarom de afgelopen week de nodige zeemijnen moeten weghalen bij Odessa. Turkije zal erop toezien dat het verdrag wordt nagekomen. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten