9314082207 aedcf73c06 c

Het water staat aan de lippen bij veel Nederlanders door dure boodschappen en hoge energieprijzen

Economieaug 01 2022, 9:52
ABN Amro slaat alarm door de hoge energieprijzen en dure boodschappen komen steeds meer mensen in financiële nood. De financiële weerbaarheid van veel huishoudens is hierdoor laag. De bank wijst erop dat het aantal huishoudens met problematische schulden de komende maanden snel kan oplopen. Maar dat zal onze langstzittende premier Mark Rutte (VVD) een rotzorg wezen.
ABN Amro ziet door de toename van loonbeslagen (+4,5%) en oplopende schulden bij de Belastingdienst dat de schulden bij de Nederlandse huishoudens toeneemt. Dan is het effect van de hoge inflatie van 2022 nog niet meegerekend. De ABN Amro econoom Piet Rietman luidt in de Telegraaf de noodklok; „Zo’n twee miljoen huishoudens hebben op dit moment al een problematische schuld bij hun zorgverzekeraar. Als de inflatie aanhoudt kunnen dit er voor het eind van het jaar zomaar drie miljoen zijn. De nood is echt hoog bij mensen met een inkomen rond een sociaal minimum. En je kunt niet zeggen doe zuinig aan, dan red je het wel. Deze mensen moeten ook met hun auto naar hun werk en hun huis in de winter verwarmen.”
De bank maakt zich vooral zorgen om de bijstandsgerechtigden die hun uitkering, gecorrigeerd voor inflatie, in juli 2022 met 8% zagen dalen ten opzichte van een jaar geleden. Daardoor hebben deze mensen €65 minder te besteden per maand. Bijstandsgerechtigden kunnen niet nog verder bezuinigen op voeding, waardoor zij hun huur en de zorgverzekering niet kunnen betalen volgens het Nibud. Het aantal mensen met een huurachterstand is in de eerste maanden van 2022 toegenomen, maakte de koepel van woningcorporaties Aedes vorige week bekend.
Zonder interventie van de overheid komen mensen met een laag inkomen alleen maar dieper in de problemen terecht. Rutte en Kaag kunnen dus niet stil blijven zitten. Of willen ze na het platteland ook de steden (de lagere inkomens wonen voornamelijk in de steden) in vuur en vlam zetten?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten