5890291803 12826aa2b5 c

Anti-racismeorganisatie Asian Raisins leidt campagne voor verbanning van het verjaardagslied 'Hanky panky Shanghai'

Cultuurjun 07 2023, 12:00
Een recente campagne, geleid door de anti-racismeorganisatie Asian Raisins, roept op tot het verbannen van het verjaardagslied 'Hanky panky Shanghai' uit scholen, kinderdagverblijven en de bredere samenleving. Het lied wordt als racistisch en kwetsend beschouwd voor mensen met een Aziatisch uiterlijk.
'Hanky panky Shanghai' is een nog steeds gebruikt verjaardagslied met een flauwe tekst. Hoewel sommigen denken dat het een Chinese vertaling is van 'Happy birthday to you' vanwege de overeenkomende melodie, is dit niet het geval. Tijdens het zingen van het lied worden de ogen nagedaan als 'spleetogen'.
Amy Cheung, voorzitter van Asian Raisins, benadrukt dat Chinezen of Japanners niet bekend zijn met dit lied. "Wanneer je het lied ter sprake brengt bij een Amerikaan of Brit, associëren ze 'hanky panky' met iets seksueels, en Shanghai is een Chinese stad", legt ze uit. Volgens Cheung wordt het aanleren van dit lied, dat al op kinderdagverblijven begint en op basisscholen wordt voortgezet, racisme tegen mensen met een Oost- en Zuidoost-Aziatisch uiterlijk op jonge leeftijd genormaliseerd. "Het lied toont aan hoe normaal dit racisme is." De campagne, gesteund door duizenden mensen, heeft een petitie gelanceerd om het aanleren en zingen van het lied te stoppen en mensen bewust te maken van de beledigende aard ervan.
Gjalt Jellesma, voorzitter van de landelijke koepelorganisatie BOinK voor kinderopvang, uit zijn sterke afkeuring over het voorkomen van het lied op kinderdagverblijven. "Ik kan me absoluut niet voorstellen dat dit nog steeds gebeurt, vooral de bijbehorende gebaren. Het zou buitengewoon teleurstellend zijn als die nog steeds worden gebruikt. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven beschikbaar." Aldus Jellesma in gesprek met BN de Stem.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten