screen shot 2023 09 18 at 152858

DDS Space (Podcast): Paul Cliteur over islamistisch terrorisme en de vrijheid van meningsuiting

DDS Interviewssep 18 2023, 19:30
Vandaag hadden we weer een geweldige Space op X (het oude Twitter) met een bekende, fantastische gast. Het gaat om Paul Cliteur, oud-hoogleraar aan de universiteit Leiden en natuurlijk oud-senator voor FVD. We spraken met hem over islamitisch terrorisme, de vrijheid van meningsuiting, en de moed om pal te staan voor onze waarden. Luister jij graag naar dit soort Spaces? Doneer dan aan DDS en help ons nog veel meer interviews te doen!
Voor het gesprek in onze Space keken we eerst en vooral natuurlijk naar het geschreven Zomerinterview met Cliteur dat we onlangs publiceerden hier op DDS. In dat interview vroegen we Cliteur naar een gebeurtenis in de afgelopen 10 jaar die werkelijke diepe indruk op hem heeft gemaakt. Zijn antwoord daarop was: de aanslag op Charlie Hebdo, het Franse satirische magazine. Daar wilden we natuurlijk het fijne van weten. En dus vroegen hem daar naar in onze Space met hem (het gesprek begint na 1 minuut en 48 seconden, tot die tijd was het stil omdat we de techniek moesten opzetten):
Wat er gebeurde, toen in 2015, was natuurlijk verschrikkelijk. Een hele redactie werd afgeslacht. 12 mensen. Maar in vergelijking met grote aanslagen als die Londen, Madrid en New York was de schade qua lijken minder groot. Waarom maakte deze aanslag dan toch zo'n grote indruk op Cliteur?
Zijn antwoord kwam erop neer dat het hier echt om een aanslag op onze waarden ging. De meningsvrijheid, de persvrijheid, de vrijheid van geweten. De vrijheid om je mening te verkondigen ook als anderen daar aanstoot aan nemen. Het was daar een directe aanslag op.
Maar toen ontwikkelde het gesprek zich in de richting van: oké, hoe gaan we daarmee om? In Nederland verstoppen we het debat over dit soort zaken. Uiteindelijk hebben we het alleen nog maar over de vraag: mogen we wel over deze onderwerpen discussi¨eren? Laat staan dat we daadwerkelijk de discussie aangaan over de meningsvrijheid en dat we, in die discussie, cartoons waar radicalen heel boos om worden, laten zien.
Luister naar ons hele gesprek! Dat kan, zoals je hierboven in de diverse spelers ziet, op X, Spotify, Spreaker, YouTube en Apple Podcasts, maar natuurlijk ook op Google Podcasts en Audible (van Amazon). Bedankt voor het luisteren! ... En onthoud, als je meer van dit soort interviews wilt luisteren/lezen, doneer dan aan DDS! We maken heel graag nog veel meer van dit soort gesprekken!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten