screen shot 2023 01 26 at 130741

Deze aanvullende rijbewijzen kun je halen

Economiejan 26 2023, 15:30
De meeste Nederlanders starten met het halen van hun autorijbewijs. In sommige gevallen wordt dit voorafgegaan door het halen van hun brommerrijbewijs. Dat laatste is minder populair geworden, sinds Nederlanders al op jongere leeftijd mogen beginnen aan het halen van hun rijbewijs voor het besturen van een auto. Iets wat voorheen pas mogelijk was nadat iemand zijn of haar 18e verjaardag vierde. Er zijn nog veel meer rijbewijzen die je zou kunnen overwegen. Denk bijvoorbeeld aan een vrachtwagenrijbewijs, gecombineerd met een Code 95 basiskwalificatie. Het biedt je de mogelijkheid aan de slag te gaan in de logistieke sector, mocht dit je trekken. Daarbij kun je met dit rijbewijs mensen helpen bij hun verhuizing; jij bent in staat een vrachtwagen te besturen. In dit artikel zetten we een aantal interessante rijbewijzen voor je op een rijtje.
Rijbewijs voor het besturen van een tractor
Naast het rijbewijs voor het mogen rijden met een grote vrachtwagen of bus, kan ook het T rijbewijs een interessante optie zijn. Met dit rijbewijs toon je aan een tractor op veilige wijze te kunnen besturen. Handig, wanneer je zelf op een boerderij woont of hier regelmatig mensen ondersteunt bij hun dagelijkse taken. Je hebt het T-rijbewijs nodig om op de openbare weg te mogen rijden met een tractor. Rijd je uitsluitend op een eigen terrein? In dat geval is het rijbewijs niet verplicht, maar wel aan te raden. De kans op ongelukken of gevaarlijke situaties is kleiner, wanneer je het T-rijbewijs op zak hebt. Daarbij kan het je extra vertrouwen geven bij het bedienen van deze grote, zware voertuigen. Je kunt dit rijbewijs daarnaast gebruiken voor het besturen van een ander landbouwvoertuig of bijvoorbeeld een bosbouwtrekker, een veewagen of een SRV-wagen. Het zijn MMBS-voertuigen die aan de voorzijde breder dan 1.30 meter zijn.
Vaarbewijs voor het besturen van boten
Begeef je jezelf in de zomermaanden het liefst rond het water? Voor het mogen besturen van snellere vaartuigen heb je een vaarbewijs nodig in Nederland. Dit geldt niet voor langzame sloepjes. Om heel precies te zijn: het vaarbewijs is vereist voor boten met een lengte van meer dan 15 meter en/of een maximale snelheid welke boven de 20 km/u ligt. Dat laatste is al snel het geval. Overigens is het ook in dit laatste geval verstandig om een vaarbewijs te halen. Vergelijk het met het T-rijbewijs voor iemand die diens trekker uitsluitend op eigen terrein gebruikt; het geeft je meer vertrouwen en helpt je de kans op ongevallen te verkleinen. Het halen van je vaarbewijs kan al binnen een dag; het hoeft je hierdoor niet veel tijd te kosten. Je mag het vaarbewijs al op jonge leeftijd halen; afhankelijk van de specificaties van de te besturen boot vanaf je 12e.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten