shutterstock 2280474099

Europese waterstofdroom klapt als een zeepbel: Economisch een fiasco

Economieapr 10, 16:00
Het lijkt erop dat de veelbejubelde toekomst van waterstof als dé energiebron van de toekomst een harde landing maakt. Verschillende grote waterstofprojecten in Europa, waaronder het prestigieuze H2Sines.Rdam project van Shell, Engie en Vopak in Portugal, zijn gestrand of abrupt gestopt schrijft de Telegraaf. De reden? "Economisch niet levensvatbaar," een pijnlijke realiteit die de groene droom bruut ontmaskert.
Deze projecten, die eens als revolutionair werden gepresenteerd, blijken onder de economische druk te bezwijken. Het plan was om vanaf 2028 groene waterstof, gewonnen uit zon- en windenergie, naar Nederland te transporteren. Maar nu, met een schrijnend gebrek aan kopers en een falend beleid van de overheid om duidelijke langetermijngaranties te bieden, heeft dit 'groene' initiatief de geest gegeven.
Dit debacle legt een dieper liggend probleem bloot: de overheid speelt met miljarden uit het klimaatfonds, terwijl bedrijven als Engie de productie opschorten vanwege een gebrek aan noodzakelijke infrastructuur, zoals schepen om de waterstof te vervoeren. Tractebel, het ingenieursbureau dat voor Engie werkt, bevestigde dit tekort. En wat doet onze overheid? Voornamelijk toekijken, zonder praktische oplossingen te bieden.
Zelfs het Duitse energiebedrijf Uniper trekt zich terug uit zijn project op de Maasvlakte. Ook daar is onvoldoende marktvraag naar dure groene waterstof, terwijl de overheid schromelijk tekortschiet in het bieden van zekerheid.
Het ironische is dat terwijl deze groene projecten falen, bedrijven zoals Shell en Tata Steel in Nederland pragmatischer te werk gaan door zich eerst op 'grijze' waterstof te richten, geproduceerd met gas, voordat ze volledig overschakelen op de groene variant. Dit toont aan dat duurzame ambities vaak stuiten op de harde realiteit van economische en technische haalbaarheid.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met de oorlog van de overheid tegen onze BOEREN. Jij ook? Steun het geweldige initiatief van EerlijkEten, FVD, De Dagelijkse Standaard en onze eigen trotse Nederlandse boeren dan! Bestel een mooie Box met het beste vlees, met de lekkerste groente, fruit en aardappelen van EerlijkEten en krijg al die fantastische producten DIRECT van het land van de Nederlandse boer. Geen tussenmensen er tussen in. Geen supermarkten. Geen toegevoegde hormonen. En vooral geen waardeloze vaccins die het vlees feitelijk vergiftigen! Schrijf je VANDAAG nog in!
De grote vraag is nu: waarom blijft de overheid met miljarden smijten voor technologieën die duidelijk nog niet klaar zijn voor grootschalige implementatie? Is dit werkelijk de beste besteding van publiek geld, of slechts een kostbare illusie gevoed door groene idealen? Dit alles illustreert eens te meer dat in de transitie naar duurzame energie realisme en economische levensvatbaarheid niet genegeerd kunnen worden. Het wordt tijd dat we deze lessen ter harte nemen en stoppen met het blind volgen van een groene waanbeeld dat uiteindelijk meer kost dan het oplevert.
Word lid van onze Nieuwsbrief, gratis en voor niets, om CENSUUR van het KARTEL tegen te zijn. Ze willen ons ten koste van alles slopen. Maar als je lid wordt van onze gratis Nieuwsbrief kunnen we jou ALTIJD bereiken!

Word lid van de DDS Nieuwsbrief!

* indicates required
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten