9314082207 aedcf73c06 c

Nederland zinkt economisch terwijl de EU drijvend blijft

Economiesep 12 2023, 8:00
Terwijl we vroeger bekend stonden als een van de pioniers van economische vooruitgang en welvaart, lijkt Nederland nu het lachertje van Europa te worden als je het bericht van Hart van Nederland moet geloven. Een schrikbarende daling in de economische groei is een bittere pil die we moeten slikken, en het is al helemaal wrang als we zien dat de krimp vele malen groter is dan in andere eurolanden.
De Europese Commissie, met haar 'zomerprognose', levert de klap die we niet zagen aankomen: de economische groei in Nederland wordt voor dit jaar geschat op een schamele 0,5 procent. Dit terwijl we een paar maanden geleden, in hun lenteprognose, nog werden voorgelogen met een groei van 1,8 procent. Een koude douche!
En waarom? Waarom is het dat de rest van de eurozone nog redelijk standhoudt, terwijl ons kikkerlandje aanzienlijk harder wordt geraakt? Zelfs het economische zwaargewicht Duitsland, dat dit jaar een krimp verwacht van 0,4 procent, lijkt de pijn beter te kunnen dragen. Zijn we dan echt zo afhankelijk geworden van onze buren?
Nederlanders hebben altijd geleerd om voorzichtig te zijn met hun geld, om spaarzaam te leven en slimme financiële keuzes te maken. Dat dit nu tegen ons lijkt te werken, is bijna ironisch. De hoge inflatie dwong ons om de hand op de knip te houden. Daarbij stortte de export, waar we altijd zo trots op waren, in.
Het is frustrerend te moeten horen dat deze economische neergang voornamelijk het gevolg is van de gebeurtenissen in de eerste helft van 2023. Ja, we weten het: de inflatie steeg, de lonen werden verhoogd, en de energieprijzen gingen door het dak. Maar nu wordt ons verteld dat de consumptie de rest van het jaar waarschijnlijk niet verder zal dalen. Klinkt dat niet als een magere troost?
We moeten het kader breder trekken. Dit gaat niet enkel over cijfertjes, percentages en prognoses. Dit gaat over echte mensen, echte banen, echte gezinnen die de eindjes aan elkaar moeten knopen in onzekere tijden.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we wél hard en uitgesproken. Daarom lees jij DDS graag... maar het betekent ook dat we afhankelijk zijn van jouw steun om DDS overeind te houden. Steun ons! Doneer aan DDS, via BackMe, en help ons altijd uitgesproken, gepassioneerd en fel te blijven.
Nederland verdient beter. De Nederlanders verdienen beter. En de tijd van afwachten is voorbij. Het is tijd voor actie, transparantie, en vooral: voor verantwoordelijkheid. Daarom stem 22 november a.s. wijs!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten