2023 01 02

De vraag rijst is er sprake van een een-tweetje tussen Brussel en minister van der Wal na het opduiken van omstreden stikstofdictaat

Politiekmrt 31 2023, 10:00
De uitgelekte brief van de Europese Commissie aan minister Van der Wal over de Nederlandse stikstofaanpak heeft voor opschudding gezorgd in de Tweede Kamer. Het standpunt van de Commissie over de Nederlandse doelstellingen om de stikstofuitstoot in 2030 te halveren, heeft tot grote vragen geleid over de timing en de inhoud van de brief.

Die brief van de commissaris Sinkevičius over stikstof is zo opvallend dat ik benieuwd ben hoe die tot stand gekomen is. Daarom heb ik dit WOO-verzoek in Brussel ingediend. (En mijn ervaring met WOO-verzoeken daar is beter dan in Nederland)

Image
9.9K
Reply
Kamerlid Pieter Omtzigt heeft de Europese Commissie gevraagd om alle correspondentie rondom de brief openbaar te maken en noemt de timing en de inhoud van de brief 'opvallend'. Omtzigt benadrukt dat de brief op een zeer gevoelig moment in Nederland is gekomen, omdat er momenteel veel discussie is binnen het kabinet over de Nederlandse stikstofaanpak. Ook is het opmerkelijk dat de brief in het Nederlands is geschreven en er geen officieel adres op staat. Het zaakje stinkt dus een uur in de wind. Hier gaat de dossiervreter Pieter Omtzigt weer als een Terriër in vastbijten.
BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas is eveneens huiverig en benadrukt dat de EU niet gaat over de doelstellingen voor 2030 of 2035, maar zich enkel bezighoudt met natuurbehoud. Van der Plas vraagt zich af of er sprake is geweest van vooroverleg tussen het ministerie en de Europese Commissie. Met dit kabinet is het niet uit te sluiten dat er sprake is van een-tweetje of een geitenpadje gecreëerd door Brussel.

Een hele gekke brief 🤔Want NL gebruikt als enig land in de EU stikstofreductie met onmogelijke KDW als middel voor natuurherstel. Hoe kan dat geeist worden dan? Verder staat in NL wet 2035 en gaat het niet om reductie in alle N2000 gebieden, maar om 74% van die gebieden.

NOS
NOS
@NOS

Kabinet krijgt brief uit Brussel: niet treuzelen met stikstof nos.nl/l/2469514

588
Reply
Eurocommissaris Sinkevicius (Milieu) heeft zich in de brief achter de doelstellingen van stikstofminister Christianne van der Wal geschaard, zij pakt deze brief met beide handen aan om de stikstofnorm te realiseren in 2030. In de provincie doet het nu al stof opwaaien. Het Friese statenlid CDA Attje Meekma vindt het een gekke brief en twittert: ''Want NL gebruikt als enig land in de EU stikstofreductie met onmogelijke KDW als middel voor natuurherstel. Hoe kan dat geeist worden dan? Verder staat in NL wet 2035 en gaat het niet om reductie in alle N2000 gebieden, maar om 74% van die gebieden."
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Eerder schreven wij dat er niks in de Europese natuurregels is opgenomen over stikstof. Het is wel erg toevallig dat Christianne van de Wal en eurocommissaris Sinkevicius (Milieu) dinsdag een gesprek hadden en nu opeens ligt daar dit dictaat vanuit Brussel. Dit zaakje stinkt een uur in de wind. De uitgelekte brief zorgt voor veel argwaan in de politiek en in de media en zal ongetwijfeld nog vervolgd worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten