frits bosch column

- Frits Bosch - ECB neemt banken in de houdgreep voor klimaatdoelen. Dwang en boetes komen eraan

Opiniemaa 31 2023, 9:00
De ECB dreigt met sancties en boetes als de klimaatdoelen niet op tijd gehaald worden. Eind 2024 moeten alle banken voldoen aan klimaat- en biodiversiteit doelen. Dat gaat niet lukken. De EU wil in 2050 klimaatneutraal zijn zoals afgesproken in de Parijs akkoorden.
ECB directeur Frank Elderson staat klaar om sancties te gaan toepassen meldt hij. “60% van de banken heeft geen klimaatstresstest gedaan. Er is watertekort in de EU. De banken hebben toegezegd zich aan de klimaatdoelen te houden. Wij zien daaroptoe en komen met sancties en boetes als het miet gehaald wordt.”
Hoe moeten we dit beschouwen? De banken hebben Ja en Amen gezegd tegen Parijs akkoorden, misschien denkend dat het niet zo’n vaart zal lopen. Maar die vaart loopt het wel. Ten tweede, als nationaal de klimaatdoelen niet gehaald worden, dan gaat het via de EU. Frans Timmermans heeft het zelf gezegd tegen Caroline van der Plas: “dit zijn de regels en zo wordt het spel gespeeld.” En anders volgen boetes. We hebben ons hoofd in de strop gelegd en Timmermans, Elderson, Lagarde en Von der Leyen trekken die strop nu aan.
Via de achterdeur worden klimaatdoelen gehaald. Banken mogen ook geen leningen verstrekken aan bedrijven die buiten de klimaatdoelen vallen. Via de banken worden onze bedrijven aangetast. De ultieme wurggreep wordt toegepast, die we zelf met ons goedvinden gewaarworden. De EU wordt steeds meer dictator. Poetin en Xi Jinping kijken geamuseerd toe: “zie je nu wel dat een totalitair systeem superieur is aan een vrije markt democratie.”
Onze minister van Financiën Sigrid Kaag stemt ermee in. Sterker, ze doet beide duimen omhoog. De kwestie is telkens: voor wie zij minister? Is zij minister voor Nederlanders of minister voor alle Europese burgers, zelfs ten koste van Nederlandse burgers? Dat wringt als de pest. De EU heeft ons ook al bij de staart met het personeelsbeleid: dwangmatige inclusie. Aan alle kanten komen we in de houdgreep. Ons hoofd zit hush hush in de EU strop. Mijn advies is om het hoofd uit de strop te halen nu het nog kan!
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Het Derde Rijk lukte niet met geweld. Laat het Vierde Rijk via de achterdeur niet wel lukken.
Frits Bosch, econoom en socioloog. Tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten