shutterstock 1588131307

Pensioenramp dreigt: Miljarden verdwijnen terwijl fondsen glimlachen!

Economieokt 19 2023, 11:00
In een schokkend nieuw rapport van De Telegraaf blijkt dat de vijf grootste pensioenfondsen van Nederland een duizelingwekkende €36 miljard hebben laten verdampen. En wat zeggen deze financiële 'giganten'? "De stemming is positief." Het lijkt wel een slechte grap!
Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP), het grootste fonds van ons land, verloor maar liefst €17,5 miljard in slechts drie maanden. En nog steeds hebben ze het lef om te zeggen: "Wij schrikken niet van een slecht kwartaal." Waar is de verantwoordelijkheid gebleven?
En wat is de grote boosdoener van deze financiële catastrofe? De gestegen rente. Loranne van Lieshout, partner bij adviesbureau Ortec Finance, legt uit dat pensioenfondsen het grootste deel van hun geld beleggen in vastrentende waarden, zoals obligaties. En als de rente stijgt, zakken deze waarden in prijs. Moeten we dit gewoon slikken? Blijkbaar wel, want David van As, directeur bij pensioenfonds Bpf Bouw, bevestigt hetzelfde.
Wat nog verbazingwekkender is, is dat de financiële positie van deze fondsen naar verluidt "verbeterd" is, ondanks deze astronomische verliezen. Dit komt door een stijging van de zogenaamde dekkingsgraad. Maar laten we eerlijk zijn, dit soort rook en spiegels verandert niets aan het feit dat miljarden zijn verdwenen!
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS vinden we het vre-se-lijk wat de elites met onze pensioenen doen. We kunnen en mogen dit niet accepteren. Denk jij daar net zo over? Steun DDS dan! Doneer aan DDS en strijd samen met ons voor onze oude dag!
En hoewel veel van deze fondsen op papier een gezonde dekkingsgraad lijken te hebben, met sommige cijfers die ruim boven de 110% liggen, blijft de vraag: gaan ze de pensioenen daadwerkelijk verhogen, of is dit weer een ander politiek spelletje?
Het Nederlandse volk verdient beter. Ook met het nieuwe 'pensioensysteem' wordt een situatie gecreëerd waarin onze pensioenen letterlijk op de tocht komen te staan. En Nederlanders staan er nog altijd bij, met de handen in de zakken, en doen... niets. Want stel je voor dat je opkomt voor je eigen pensioen. Nee, dan is het veel leuker om vanavond Netflix te kijken. Toch?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten