Het Europees Parlement heeft zich uitgesproken: het EU-budget moet flink omhoog, het uitgavenplafond mag overboord, en nieuwe belastingen zijn welkom. Ondertussen draait Nederland – alweer – op voor de rekening. Terwijl ons land al de op één na grootste nettobetaler van de Unie is, wil Brussel nu nóg meer, en sneller. Het gaat niet om enkele miljoenen. De EU-begroting van 1000 miljard euro moet fors omhoog, vinden Europarlementariërs. Nieuwe schulden? Geen probleem. Nieuwe inkomsten via Brusselse belastingen? Gewenst. Dat die lasten terechtkomen bij landen die al meer betalen dan ze ontvangen –
zoals Nederland – lijkt Brussel nauwelijks te interesseren.
PVV: “Geld voor volstrekt onzinnige zaken”
Binnen de Nederlandse regeringscoalitie groeit de woede. PVV-Europarlementariër Auke Zijlstra spreekt klare taal:
“Men wil het geld voor allerlei volstrekt onzinnige zaken gebruiken die onze burgers niet ten goede komen en alleen maar geld kosten.”
Ook NSC’er Dirk Gotink is kritisch:
“Meer schulden maken terwijl landen als Frankrijk en Italië weigeren te hervormen, is een recept voor financiële instabiliteit.”
De VVD en BBB onthielden zich van stemming, maar lieten wél weten dat de opstelling van het Europarlement zorgwekkend is. VVD’er Anouk van Brug noemt het gebrek aan bereidheid om prioriteiten te stellen "zorgelijk".
📢 DDS vecht tegen de stille financiële uitholling van Nederland
Wil jij dat we blijven blootleggen hoe Brussel ons leegzuigt? Steun ons via BackMe of via een bankoverschrijving aan Liberty Media | NL95RABO0159098327. Meer Brusselse macht, minder Nederlandse zeggenschap
De voorstellen uit het Europarlement laten niets aan de verbeelding over. Men wil:
- Afschaffing van het uitgavenplafond van 1% van het Bruto Nationaal Inkomen
- Nieuwe EU-belastingen om schulden af te betalen
- Extra geld voor gezamenlijke defensie
- Nog meer subsidies naar zwakkere regio’s en “klimaatprojecten”
Dat Nederland inmiddels 3 miljard euro per jaar méér betaalt dan het terugkrijgt, lijkt niet mee te wegen. Dat Nederland structureel profiteert van de interne markt, klopt – maar dat voordeel verdwijnt snel als we blijven betalen voor inefficiënte fondsen, hobbyprojecten en financiële zwakte in Zuid-Europa.
Nieuwe schulden? Eurobonds? Een giftige cocktail
Onder aanvoering van onder andere Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en parlementsvoorzitter Roberta Metsola wordt alvast gedroomd van nieuwe gezamenlijke schulduitgifte, zogeheten eurobonds. Dat terwijl het coronaherstelfonds – waar die constructie voor het eerst werd toegepast – keiharde kritiek kreeg van de Europese Rekenkamer wegens wanbeheer.
Ook de oproep van Metsola om “eigen EU-inkomsten” via Brusselse heffingen door te voeren, stuit op verzet. BBB-leider Sander Smit is helder:
“Die eis is voor ons onaanvaardbaar. Eerst moet de EU haar eigen huishoudboekje op orde brengen.”
🔔 Bij DDS zeggen we wat de Haagse elite niet durft
De Nederlandse burger betaalt, Brussel beslist. Help ons dit zichtbaar te blijven maken via BackMe of via een bijdrage aan Liberty Media | NL95RABO0159098327.