Geweldsincidenten in 'aso-azc' niet gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, COA op de vingers getikt

Geweldsincidenten in 'aso-azc' niet gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, COA op de vingers getikt

Immigratiejan 24, 16:00
In het zogenaamde ‘aso-azc’ in Hoogeveen zijn verschillende geweldsincidenten niet gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) zou onder andere te hardhandig hebben opgetreden tegen amv’ers en daar vervolgens geen melding van hebben gemaakt.
De gesloten opvang voor overlastgevende asielzoekers in Hoogeveen is door Inspectie Justitie en Veiligheid in oktober vorig jaar op de vingers getikt. De veiligheid zou in het ‘aso-azc’ niet op orde zijn en de begeleiders zouden gebruiken maken van dwang en geweld. Het NRC meldt dat er zo’n 20 geweldsincidenten hebben plaatsgevonden waarbij het slechts in 2 gevallen om buitenproportioneel geweld tegen minderjarige bewoners ging. De overige 18 incidenten waren geweldsincidenten gericht aan de medewerkers van het COA.
De amv’ers zijn dus moeilijk in de hand te houden en in een enkel geval is het dus nodig dat er hardhandig opgetreden wordt. Het is niet geheel ondenkbaar dat door de enorme werkdruk en de veiligheid die niet op orde is, medewerkers andere keuzes maken dan wanneer zij onder normale werkomstandigheden hun werk zouden kunnen uitvoeren. Het COA is van mening dat niet iedere fysieke ingreep gemeld moet worden aan de inspectie.
De locatie van het ‘aso-azc’ staat al jaren ter discussie. Al sinds 2015 is de locatie in Hoogeveen een asielzoekerscentrum. De voormalig gevangenis De Grittenborgh is sinds februari van dat jaar aangewezen als opvanglocatie waarbij in eerste instantie meer als 1000 asielzoekers werden opgevangen. De omgeving kreeg te maken met veel overlast van de bewoners waaronder winkeldiefstal en intimidaties.
Inmiddels verblijven er zo’n 900 mensen in het ‘aso-azc’ waarvan 50 mensen onder streng toezicht. Deze 50 gevallen zorgen voor veel onrust op de locatie maar veel van de vergrijpen zijn niet voldoende om ze ook strafrechtelijk te vervolgen. De onruststokers krijgen in plaats daarvan een gedragstraining van de Dienst Justitiële Inrichtingen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten