shutterstock 2131281067

Oeps! Staatssecretaris Van der Burg: 'Foutje bedankt! Toch geen vergoeding bij opvang Oekraïense vluchtelingen'

Immigratiemrt 16 2022, 10:30
Staatssecretaris Eric van der Burg moet erkennen dat hij de Tweede Kamer verkeerd geïnformeerd heeft toen hij stelde dat mensen die Oekraïense vluchtelingen opvangen daarvoor "een onkostenvergoeding" krijgen. Er zou sprake zijn geweest van een "spraakverwarring."
Dinsdagmiddag liet Van der Burg weten dat hij met de minister van Sociale Zaken overleg pleegt over "een onkostenvergoeding voor mensen die kosten maken, bijvoorbeeld omdat ze mensen in huis nemen." Hij vond ook dat zo'n vergoeding (van belastinggeld) "logisch" was. Iets met Europese eenheid ofzo.
Maar nu bericht De Telegraaf dat dit helaas een kleine "spraakverwarring" was. Dat zegt Van der Burgs woordvoerder tegen de krant. "Deze onderwerpen raken veel diverse departementen, wij kregen pas later door vanuit het ministerie van Sociale Zaken dat deze informatie niet juist is."
In plaats daarvan kunnen de Oekraïense vluchtelingen zélf "leefgeld" krijgen. "Dat leefgeld kunnen zij ook gebruiken om een vergoeding aan hun gastgezin te geven." Dus de vluchteling krijgt financiële steun, en dan moet het "opvanggezin" de vluchteling in kwestie vragen: "Hé, mogen wij dat geld hebben, of in ieder geval een deel ervan?"
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Er is vooralsnog geen antwoord gekomen op de vraag: waarom moet dit uit belastingcenten en kan dit niet geregeld worden via charitatieve organisaties?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten