Raisa Blommestijn laat met ongezouten woorden zien waar veel mensen zich ongemakkelijk over voelen – maar niet durven uitspreken. In haar tweet stelt ze: “Overal waar je komt migranten. Criminaliteit, overlast en ellende nemen toe. Een unheimisch gevoel… maar je mag dit allemaal niet benoemen.”
Dat ‘unheimisch gevoel’ is treffend gekozen: een niet thuis voelen in je eigen land. En juist dat benoemt ze – hard en stellig – terwijl de rest van de samenleving genoegen neemt met diplomatiek zwijgen.
1. Wat bedoelt Raisa echt?
Met haar woorden legt ze bloot dat migratie niet alleen draait om cijfers en opvangplekken. Het is ook een kwestie van beleving: een gevoel dat je eigen omgeving verandert, onveilig en onherkenbaar wordt. Ze verwijt politieke correctheid en media een stiltezone rondom deze gevoelens, waardoor ze onderhuids broeien en polariseren.
2. Het lineair-politieke zwijgmechanisme
Ze slaat de spijker op z’n kop: wie durft nog, zonder angst voor het stigma van ‘racist’ of ‘xenofobisch’ te zeggen wat velen juist denken? Blommestijn confronteert ons met de vraag of vrijheid van meningsuiting nog geldt als je kritiek hebt op migratie. Moeten we echt blijven zwijgen en doen alsof alles prima is, terwijl de ervaring anders uitwijst?
3. Beleven wij niet gelijke zorgen?
Feit is dat gevoelens van onbehagen en onveiligheid vaak samenvallen met migratieknelpunten – in steden, in buurten, op scholen. Dat is geen denkbeeld, maar realiteit. En zoals Blommestijn juist zegt: het mag niet benoemd worden. Zo creëer je onvrede en afstand tussen beleid en beleving.
4. Geen leugen, maar gevoel
PVV, FVD en SGP voelen zich bevestigd; zij durven wél de emotie en realiteit binnen te halen. Terwijl doemscenario's en angst worden weggewuifd door de gevestigde orde. Maar gevoelens van onbehagen zijn niet per definitie haat: het is verzet tegen verlies van eigen identiteit en veiligheid. Blommestijn laat dat zien – en dat is verdachtmaking door zwijgzaamheid, niet door haar.
5. Wat nu?
Benoemen is de eerste stap. Daarna komt luisteren: wat kunnen we doen aan overlast, veiligheid en participatie? Migratie stopt niet – omdat het dom is, wel ongebreideld moet zijn. Er is behoefte aan visie, grenzen en gesprek, niet aan taboo. De groeiende ‘unheimische’ perceptie moet worden erkend en serieus genomen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep)
👉 Teken vandaag nog de petitie tegen erfbelasting! Ons spaargeld, onze huizen en onze pensioenen worden bedreigd door klimaatsocialisten en EU-technocraten. Stop deze linkse onteigening, verdedig ons privébezit!
➡️ Teken nu de petitie Migratie: emotie
Blommestijn legt bloot wat het kartel liever ontkent: dat migratie een emotie opwekt, geen begroting. Dat het ‘unheimische gevoel’ in steeds meer huishoudens leeft, is geen complot, maar een signaal. En zolang je dat niet durft te benoemen – net zoals zij doet – zal die onvrede alleen maar verder woekeren, onder de oppervlakte, in fluwelen revolutie.