shutterstock 1564752907

WikiLeaks promoot diplomatieke kabel: 'Hoofd Israëlische inlichtingendienst wilde Hamas aan de macht in Gaza'

Midden-Oostenokt 15 2023, 11:30
De journalistieke organisatie WikiLeaks heeft een artikel uit 2010 gepromoot. Dat is 13 jaar geleden. Normaal gesproken is dat een beetje gek, dat zo'n artikel gepromoot wordt. De reden dat dit nu toch gebeurt? Het artikel gaat over een gelekte diplomatieke kabel waaruit blijkt dat Israël wílde dat Hamas de macht zou grijpen in Gaza. Hieronder het artikel in kwestie.
In de nieuwste onthulling uit de honderdduizenden gelekte diplomatieke berichten die de website 'Wikileaks' heeft geleverd, toonde een diplomatieke uitwisseling tussen toenmalig Israëlisch Directeur van de Militaire Inlichtingendienst, generaal-majoor Amos Yadlin, en de Amerikaanse ambassadeur in Israël Richard Jones de Israëlische steun voor een door Hamas geregeerde Gazastrook, die Israël vervolgens kon verklaren Gaza tot een 'vijandige entiteit'.
De Hamas-partij won de Palestijnse parlementsverkiezingen in januari 2006, maar werd verhinderd om een regering te vormen zoals vereist door de Palestijnse grondwet. In juni 2007, na maanden van pogingen tot overname door de door de VS gesteunde Fatah-partij, kon de Hamas-partij hun regering in Gaza vormen. Het betreffende kabelbericht werd vastgelegd slechts uren voordat de Hamas-regering in juni 2007 in Gaza werd gevormd.
In het transcript vertelde Yadlin de Amerikaanse ambassadeur dat hij "heel blij" zou zijn als Hamas een regering in Gaza zou vormen "zolang ze geen (lucht- of zee) haven hebben". Hij voegde eraan toe dat Israël dan zou samenwerken met de rivaliserende Palestijnse politieke partij, Fateh, om een regering te vormen op de Westelijke Jordaanoever en zou proberen de Hamas-regering in Gaza te ondermijnen.
Dat is precies wat er gebeurde, vlak na de bijeenkomst tussen Yadlin en ambassadeur Jones, omdat Hamas zijn regering in Gaza creëerde en Israël een grootschalig beleg begon, en het grootste ooit uitgevoerde aanval op Gaza in eind december 2008.
In een andere gelekte kabel, sprak Yadlin met het Amerikaanse Congreslid Robert Wexler in december 2008, zeggende dat 'Abu Mazen ' (Mahmoud Abbas) en (Salam) Fayyad de Westelijke Jordaanoever beheersten, terwijl Hamas een terreur-entiteit in Gaza had gevestigd".
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten