13-jarige Lisa Tuk werd erin geluisd door nepaccount op Facebook

13-jarige Lisa Tuk werd erin geluisd door nepaccount op Facebook

De jongen op deze foto zou Lisa benaderd hebben op Facebook. Helaas is er één probleem: dat heeft hij helemaal niet gedaan.

Op de dag van haar vermissing dacht de 13-jarige Lisa Tuk contact te hebben op Facebook met ene Daniël Jambers. Deze jongen zou geïnteresseerd zijn geweest in haar - en zij in hem. De twee spraken met elkaar op de chat, en leken het reuze-gezellig te hebben.

Dat zeggen haar ouders.

Helaas is er één probleem: uit onderzoek blijkt dat Daniël Jambers helemaal niet bestaat. De foto is niet van ene Daniël uit Rotterdam, maar van ene Cris Brady Good Stephens. Deze Amerikaasne jongen post regelmatig foto's van zichzelf op Instagram. Hij woont in de buurt van San Diego.

Screen Shot 2015-07-27 at 11.46.01

De Telegraaf legt uit dat dit soort dingen vaker gebeuren. In sommige gevallen is de werkelijke Facebook-gebruiker geen jongen, maar een oudere jongeman. Ook maken loverboys gebruik van dit soort middelen om meisjes te werven. Geen wonder dus dat Lisa's ouders zich grote zorgen om haar maken.

Ondertussen heeft de krant voor wakker Nederland advies voor andere ouders die zich zorgen maken om de online vrienden van hun kinderen:

Hoe kun je als ouders in enige mate vinger aan de pols houden? Eén van de manieren waarop je erachter kunt komen of een Facebook account echt of nep is, is door een 'reverse image search' te doen. Download bijvoorbeeld een profielfoto van de gebruiker en upload deze in Google Afbeeldingen.

Ook is het belangrijk om met je kinderen te praten over dit soort zaken. Het is dus van het grootste belang dat je een goede relatie met ze hebt en dat ze het gevoel hebben dat ze alles tegen je kunnen zeggen, waaronder het hebben van mogelijke internet-vriendjes of -vriendinnetjes.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties