140.000 mensen 'gegijzeld' door Nederlandse staat om verkeersboetes

140.000 mensen 'gegijzeld' door Nederlandse staat om verkeersboetes

Dat stelt de Nationale Ombudsman in zijn rapport naar de 'gijzelingen'.

Mensen die wel bereid zijn om verkeersboetes te betalen, maar die dit in hun financiële situatie simpelweg niet kunnen, worden in veel gevallen gevangen gezet, zonder dat dit iets oplost. In tegendeel: de Nationale Ombudsman zegt in zijn rapport Gegijzeld door het systeem dat het de kans op betaling alleen maar kleiner maakt:

Het heeft niets opgeleverd. Het leverde ook in de gezinnen enorme problemen op. Daar zijn hele schrijnende voorbeelden van.

Er zou niet worden uitgezocht waarom mensen de boetes niet kunnen betalen. Rechters worden overspoeld met zaken waarin dit soort informatie niet beschikbaar is, waardoor er vaak een verkeerd oordeel geveld zou worden. Nadat de gestelde tijd is uitgezeten in de gevangenis blijft de betalingsverplichting daarbij gewoon bestaan: het gevangenschap is dus geen vervanging voor het betalen van de boete.

Vorig jaar zouden 140.000 mensen hierom zijn vastgezet door de staat. De cijfers over 2013 zijn nog hoger: toen werd er maar liefst 180.000 keer iemand 'gegijzeld' om het niet kunnen betalen van bijvoorbeeld een verkeersboete.

De Ombudsman stelt daarbij dat boetes de afgelopen jaren steeds grotere gevolgen hebben gekregen. Door de technologische vooruitgang en door afspraken met andere landen is het steeds makkelijker om mensen op te sporen die nog onbetaalde boetes hebben lopen. Daarbij geldt tegenwoordig dat boetes hoger worden naarmate de tijd verstrekt: wie de uiterste betaaltermijn laat voorbijgaan moet al snel drie keer het oorspronkelijke bedrag toeschuiven aan de staatskas.

Er moet veel beter gekeken worden naar de persoonlijke situatie van de wanbetalers. Mensen worden nu bijna automatisch vastgezet bij het niet betalen van een boete, aldus het rapport. Het Openbaar Ministerie laat weten zich te kunnen vinden in de conclusies van het rapport. Zij zal haar best doen om zaken in de toekomst met meer oog voor eventuele problemen bij de betrokkenen te bekijken.

Of het zal lukken om hierin verbetering aan te brengen wanneer er zoveel zaken per jaar moeten worden afgehandeld, is nog maar de vraag. Het rapport vindt dit echter wel noodzaak: "Burgers die hun boete niet kunnen betalen, mogen niet worden gegijzeld. Mensen met financiële problemen horen niet thuis in de gevangenis" aldus de Ombudsman.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties