2014: het jaar van de belastingverhogingen

2014: het jaar van de belastingverhogingen

Gelukkig Nieuwjaar, he?!

U weet wat politici vaak zeggen: een nieuw jaar, nieuwe kansen om de bevolking leeg te bloeden. Dat ze dit motto serieus nemen wordt duidelijk als we naar de lijst van lastenverzwaringen kijken die gisteren is ingegaan.

Om te beginnen zijn de accijns op alcohol maar weer eens heerlijk verhoogd. Het was het plan van de regering om met name bierdrinkers kapot te maken - door de accijns te verhogen met 14% - maar uiteindelijk besloot men om de accijns voor alle alcoholhoudende drank net zo sterk te verhogen: één tariefsverhoging van 5,75%. Zowel bierdrinkers als wijndrinkers moeten er dus aan geloven. Niet zo gek aangezien de regering het zich tot doel heeft gesteld om uw levensgeluk zo veel mogelijk te beperken.

De verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken is ook meteen maar even gestegen. Ze dwingen u dus om (deels) over te stappen van alcoholische naar niet-alcoholische dranken, waarna ze die laatste soort ook maar even flink belasten. Zie deze voorbeelden van de rijksoverheid zelf:

* limonade van 5,5 cent per liter naar 7,59 cent per liter;

* vruchtensap en mineraalwater van 4,13 cent per liter naar 5,7 cent per liter.

Die vuile mineraalwater drinkers ook. Aanpakken, die viezerikken, en hard ook.

Dat geldt trouwens ook voor die vervelende lui die gewoon kraanwater durven te gebruiken. Het mooiste van deze belasting? Je hebt er werkelijk iedereen mee te pakken. Hier is geen ontsnappen mogelijk aan: iedereen zal kromliggen. Mooi man! Zeker omdat 'de vervuiler' zo betaalt. Let wel, met vervuiler bedoel ik dan natuurlijk: de mens. Die is immers als een kanker op deze mooie, onschuldige aardbol. Je móét hem daarvoor bestraffen.

Als u door die sterk gestegen accijns - en dus prijzen - denkt, 'hier trap ik niet, ik ga lekker in Duitsland of België shoppen' stel ik voor dat u daar ook meteen maar even tankt. Ook de accijnzen op diesel en LPG zijn namelijk omhoog geschroefd. Wat betreft diesel bedraagt de verhoging 3 cent per liter, wat LPG betreft maar liefst 7 cent. Ik stel voor dat u uw bejaarde ouders, die niet goed meer voor zichzelf kunnen zorgen, maar wat minder vaak bezoekt (om ze te helpen). Dat kost u namelijk veel te veel.

Dat is al helemaal het geval als we in gedachten houden dat de boetes ook flink worden verhoogd. Als u per ongeluk een keer door rood rijdt bent u nóg duurder uit dan in 2013. U krijgt vanaf nu namelijk een rekening van 240 euro in de brievenbus. En niet handsfree bellen? Hoppa, 230 euro. Of u dat bedrag onmiddelijk kunt overmaken. En snel een beetje. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de boete voor een vergeten autogordel (140 euro), het parkeren op een gehandicaptenplaats (370 euro), over de vluchtstrook rijden (370 euro) en keren op de snelweg (ook al 370 euro).

In het geval u denkt: ik ga maar met de fiets! Doe maar niet.

Ook fietsers die een knipperlichtje gebruiken, zijn de klos. Dit jaar kregen ze daarvoor nog een boete van 50 euro. In 2014 kunnen ze er een van 55 euro verwachten.

Alleen reizen met de benenwagen wordt vooralsnog niet kapotbelast. Geef de dames en heren in Den Haag wat tijd, dan regelen ze dat ook.

Ik weet wat u nu denkt: 'Dat was het dan?' Ha-ha, natuurlijk niet! Er is namelijk ook nog de drastische stijging van het huurwaardeforfait, wat de huiseigenaren ergens tussen de tientallen en zelfs honderden euro's gaat kosten. In totaal komt het neer op een tariefsverhoging van 17%: dat hakt er wel even in, ja.

Wat is 2014 fan-tas-tisch begonnen he? En dat met dank aan zowel de VVD als de SGP - beide zogenaamd rechtse partijen die hun achterban keihard in de rug hebben gestoken en hen nu aan hun lot overlaten.

Het ergste van dit alles? De gemiddelde Nederlander heeft het al verdomd lastig door de crisis. Daar komen de lastenverzwaringen van het kabinet plus de drie bekende oppositiepartijen (ik noem ze nog maar eens: ChristenUnie, D66 en de SGP) dus nog eens bij.

Succes en een gelukkig nieuwjaar hoor! Geniet van uw wijn alcohol vruchtensap kraanwater ... nou ja, laat ook maar. Ga maar lekker vasten, wel zo goedkoop.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties