40 procent kent eerste couplet Wilhelmus niet

Geen categoriejun 02 2014, 15:14
Nederlanders moeten zich kapotschamen.
Uit onderzoek van de Nederlandse Spoorwegen (huh? Ja, echt waar) is gebleken dat een groot deel van de Nederlandse burgers het Wilhelmus niet kent. Het eerste couplet - dat we bij alle evenementen zingen - kan slechts worden meegezongen door 60% van de Nederlanders. De rest heeft er geen idee van waar we het nou precies over hebben.

In plaats van de woorden uit te spreken, neuriëren Nederlanders of zingen ze andere woorden. 'Onverveerd' wordt bijvoorbeeld 'onvervaard'. Slechts één procent van de Nederlanders kent alle vijftien coupletten van het volkslied.

Die alle vijftien coupletten zijn mij om het even - je moet wel erg patriottisch zijn om die allemaal uit je hoofd te weten (of natuurlijk lid van de koninklijke familie, dat helpt vast ook - maar het eerste couplet niet eens weten is volstrekt onacceptabel.

De helft van de respondenten zegt graag het volkslied te willen kennen om het te kunnen meezingen tijdens belangrijke evenementen zoals Koningsdag, dodenherdenking en belangrijke sportevenementen zoals het aankomende WK voetbal in Brazilië.

Totaal geflipt natuurlijk dat mensen willen meezingen, maar vervolgens de tijd niet even nemen om dit gemakkelijke versje even uit het hoofd te leren. Het kost u echt hooguit vijf minuten. Zoveel is dat toch niet om het volkslied van je land te leren?
Als u dan toch bezig bent: laat de tekst ook meteen even zien aan uw kinderen, kleinkinderen, broertjes, zusjes, en neefjes en nichtjes, zodat zij het ook meteen onder de knie hebben. Zij zullen u - blijkbaar - de rest van hun leven dankbaar zijn.
Daarom hierbij de tekst van het eerste couplet. Speciaal voor lezers van Dagelijkse Standaard die het niet kennen (als u er zo één bent, leer het volkslied nu dan meteen, anders hoeft u wat ons betreft morgen niet meer terug te komen).

Wilhelmus van Nassouwe
Ben ick van Duytschen bloet,
Den Vaderlant getrouwe
Blyf ick tot in den doet:
Een Prince van Oraengien
Ben ick vrij onverveert,
Den Coninck van Hispaengien
Heb ick altijt gheeert.

Als u denkt, wat moeilijk, hier is dezelfde tekst, maar dan in modern Nederlands:

Wilhelmus van Nassouwe
ben ik, van Duitsen bloed,
den vaderland getrouwe
blijf ik tot in den dood.
Een Prinse van Oranje
ben ik, vrij, onverveerd,
den Koning van Hispanje
heb ik altijd geëerd.

Niet meer zeuren dus, maar zingen. Een béétje patriottisme mag wel. Sterker nog, is verplicht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten